Paul Thorn, The Best Of

Sinds 1997 verschenen er van songschrijver/zanger/gitarist Paul Thorn uit Tupelo, Mississippi acht studioplaten. Ontdekt door Miles Copeland (de broer van Stewart, drummer van The Police). Sindsdien heeft hij zich als een uitstekend componist en performer ontwikkeld. Alleen heeft dat in ons land niet geresulteerd in voldoende naamsbekendheid. Als Americana liefhebber kan je eigenlijk niet om hem heen, zou je denken. Zijn repertoire is immers ‘n adequate afspiegeling van Americana, het containerbegrip dat een mengeling van country, folk, gospel, soul, rhythm and blues en (southern) rock veronderstelt. Want Thorn slaagt er telkens opnieuw in van die genres uitstekende, goed in het gehoor liggende, rootsy songs te componeren, voorzien van tekstuele diepgang, muzikale diversiteit en fraai gelegde stijlaccenten. Stuk voor stuk coherente albums zijn het, waaruit twaalf songs onder de noemer Best Of en een bonus download ‘The Acoustic Show’ met negen nummers, zijn samengesteld. Sinds jaar en dag wordt Thorn begeleid door een geweldige band, die bestaat uit gitarist Bill Hinds (akoestisch, elektrisch, dobro, slide), toetsenist Michael Graham (orgel, piano), bassist Ralph Friedrichsen (ook mandoline) en drummer Jeffrey Perkins. Daarnaast vallen deze vier instrumentalisten met machtige gospelachtige achtergrondvocalen het al even machtige blues-soul stemgeluid van Thorn regelmatig bij.

Deze fijne compilatie + is vooral ‘verplichte’ kost voor Americana liefhebbers, die onbekend zijn met zijn werk. (Blue Rose Records)