Todd Snider, Cash Cabin Sessions Vol. 3

Todd Snider is al een flink aantal jaren actief als singer-songwriter (vanaf 1994). Zo stond hij in 2000 in het voorprogramma van John Prine in Paradiso. Ik was erbij en was niet echt onder de indruk van de man. Maar dat is anders bij deze zeer ingetogen klassieke folk-CD met de intrigerende titel ‘Cash Cabin Sessions Vol. 3’, een collectie eigen songs, waarbij Todd alle instrumenten bespeelt (gitaar, harmonica, banjo) en zingt. Verder is er slechts vocale hulp, Jason Isbell zingt mee op ‘Like a Force Of Nature’. De CD werd – uiteraard – opgenomen in de Johnny Cash’s Cabin Studio’s (geleid door de zoon van Johnny, John Carter Cash).

De sfeer van de songs doet in eerste instantie sterk denken aan Dylan in zijn beginperiode (luister naar ‘Talking Reality Television Blues’ waarbij Todd zijn talking blues begeleidt op gitaar en mondharmonica) en uiteraard zijn Ramblin’ Jack elliott en Woody Guthrie nooit ver weg. En Todd gaat verder in deze folk sfeer, de banjo komt erbij in ’The Blues On Banjo’, waarin Todd klinkt als een country-blues zanger, denk bijvoorbeeld aan Son House. Er is een ode aan Johnny Cash in ‘The Ghost Of Johnny Cash’, aan Jack Clement (zelf een goede singer-songwriter, maar vooral bekend als de man die in de jaren 50 Cash, Jerry Lee Lewis en consorten opnam in zijn studio) in ‘Cowboy Jack Clement’s Waltz’. Todd heeft een aantal verklaringen/toelichtingen op de CD gezet. Zo vertelt hij in ‘Explanation’ het verhaal over een man die ooit voor Elvis Presley werkte, er over vertelde aan anderen, maar niet werd geloofd, de song heet ‘Watering Flowers In The Rain’.

Een prachtig geslaagd project van deze Snider, wat mij betreft een dikke vette voldoende! Folk-blues op zijn best. (Aimless records/Thirty Tigers)