The Resonant Rogues, Autumn Of The World

Ouderwets modern. Een betere omschrijving is er niet voor de muziek van The Resonant Rogues. Een viool, een banjo, een degelijke ritmesectie, natuurlijk akoestische en elektrische gitaren, blazers en een staande bas. Het duo Sparrow, accordeon, banjo en vocalen en Keith J. Smith, gitaar en vocalen maakt traditionele countrymuziek, waarbij invloeden worden gebruikt uit de jazz van New Orleans, de zigeunermuziek uit de Balkan en de geluiden van de droge uitgestrekte vlaktes van de Appalachen.

Sparrow en Smith resideren in Asheville, North Carolina. Alle muzikanten in het stadje kennen elkaar. Het duo heeft voor de opnames van Autumn Of The World opnieuw een aantal muzikanten naar de studio gehaald. In ‘Maker’s Song’ opent Sparrow, valt de accordeon in, worden gitaren toegevoegd en is er de fladderende viool van Kristin Harris. Country zoals deze muziek al tientallen jaren klinkt en toch hoort de luisteraar nieuwe muziek. Bij ‘Tramp’ mag de luisteraar in beweging komen, komt de bezoeker van een optreden uit de stoel en schuifelt naar de dansvloer. De viool van Sparrow geeft het tempo van de dansstappen aan. Titelnummer ‘Autumn Of The World’ nodigt uit tot line dancing, terwijl in ‘Big Ivy’ de banjo de weg wijst. In ‘Duelling With The Demons’ worden de nachtelijke demonen bezongen, maar de muziek wint het van de boze geesten. Afsluiter ‘The House That Condos Stole’ bevat alle eerdere invloeden en is een prima afsluiter van de langspeler.

Voorganger Hands In The Dirt verscheen in 2017. The Resonant Rogues trokken met het nieuwe materiaal door Amerika en Europa. Op tal van plaatsen hoorden ze verhalen, anekdotes en nieuwe muziek en namen al deze ervaringen mee naar de studio voor Autumn Of The World. Dat leverde geen nieuwe muziek op, maar nummers gedoopt in historie, muziek waarin de liefde voor geschiedenis hoorbaar is. Twaalf nummers en even zovele keren is het prijs. Doo wop, traditionele country, straatjazz, Woody Guthrie en folkmuziek en ritmes uit het Midden Oosten. De muziek van The Resonant Rogues vraagt om het noemen van invloeden en het plakken van etiketten. Daarbij moet gezegd worden dat al die invloeden in de handen van Sparrow en Smith versmelten tot een zeldzaam originele mix van ouderwets moderne folkmuziek. (Independent)

Jaks Schuit Auteur