Reed Foehl, Lucky Enough

Voor mij is deze Reed Foehl een onbekende grootheid. Ik weet inmiddels dat de man is geboren en getogen in Boston, Massachusetts, dat hij momenteel met zijn vriendin in Vermont woont en dat hij aan zijn vijfde solo-CD toe is. Deze vijfde CD is opgenomen in Austin en wel in samenwerking met de lokale Band of Heathens. En na het beluisteren weet ik dat deze CD heel erg mooi is. Reed heeft een mooie volle stem met voldoende emotie erin en hij schrijft prachtige songs. Voeg daarbij de geweldige begeleiding van de Austinse Heathens en je begrijpt dat dit een prijs CD is. Over de achtergrond van de vijftiger Foehl kan ik vermelden dat hij al in 1989 naar Boulder in Colorado ging om daar de groep Acoustic Junction te vormen, goed voor een viertal CD’s in de jaren 90. Hij ging steeds meer solo werken na het uiteenvallen van de groep in 2000 en dat leverde in 2004 zijn eerste solo-CD op, ‘Spark’. Er volgde nog een kort verblijf in de groep Great American Taxi en vervolgens nog drie solo-CD’s. maar nu meer over de laatste, ‘Lucky Enough’. De muziek is een heerlijk mengsel van folk, country, bluegrass en een beetje rock (‘Wish I Knew’). De songs schreef hij toen hij voor zijn doodzieke moeder zorgde in Massachusetts. Wat een zeggingskracht hebben deze songs en hoe subtiel en rustgevend komen ze over.

Deze Reed Foehl is een enorme ontdekking voor mij. Ik ga proberen ouder werk van hem te vinden en te beluisteren. De man is echt een hele voortreffelijke singer-songwriter. (Green Mountain Records)