Bianca De Leon, Dangerous Endeavour

Bianca De Leon was in haar jeugd een wilde dame. Ik heb in Austin vernomen dat ze op haar 15e iets had met Townes van Zandt, ze hoorde als vertrouweling bij hem. Bovendien smokkelde ze tequila onder haar petticoat over de grens in het zuiden van Texas en leefde on the road, woonde overal waar de freight trains haar brachten. Genoeg inspiratie voor songs, dat zeker.

En die kwamen er, met ‘Dangerous Endeavour’ is Bianca aan haar vijfde CD toe. Daarop staan elf songs, acht originals en drie covers, te weten ‘Lonesome Whisle’ (Hank Williams), ‘Thorns From a Different Rose’ (Will Dudley) en ‘White Freight Liner’ (Townes). De muziek is, als altijd bij Bianca, een prachtige mix van Texaanse border ballads, countrywijsjes (zoals het prachtige walsje ‘Let’s Put The Dirty Back in Dancing’), Tex-Mex en een vleugje rock. De band is helemaal Austin: Hilary Adamson zingt op een nummer mee, John Inmon produceert (samen met Bianca) en bespeelt een flink aantal instrumenten, Richard Bowden speelt viool. Heel prachtig is het subtiele, klassiek mooi te noemen vioolspel van Javier Chaparro, David Webb horen we op piano en Fulvio Renzi speelt ook viool plus viola. De prachtige beeldende teksten bevatten indrukken van onderweg, verloren en gewonnen liefdes, verhalen over outlaws.

Bianca De Leon heeft haar magie nog lang niet verloren en bewijst dat ze met haar door het leven aangetaste stem en haar prachtige songs nog altijd tot het topsegment van de rijke Texaanse muziekwereld behoort. (Independent, Lonesome Highway Music)

Fred Schmale Auteur