Chuck Mead, Close To Home

Chuck Mead is van 22 december 1960. De gitarist, muzikant en componist is bij veel mensen bekend als muzikale motor in BR5-49. Deze groep paarde Amerikaanse rock aan country en verbleekte bij geen enkele grens. Invloeden en ervaringen werden opgezogen en in volgende liedjes gebruikt. BR5-49 bracht in de jaren 1993 tot 2006 zes langspelers met Amerikaanse country uit.

In 2009 verscheen Journeyman’s Wager, het solodebuut van Mead. Drie jaren later is er Back At The Quonset Hut en Free State Serenade bereikt de winkels in 2014. Na elke release reist Mead stad en land af om zijn muziek aan de man en aan de vrouw te brengen.

Voor Close To Home huurde Mead Sam Phillips Recording Studios. In de studio kreeg hij de steun van Matt Ross-Spang. Deze jonge producer heeft gewerkt met iconen als John Prine, Jason Isbell en Margo Price en stond enthousiast achter de knoppen om elf liedjes van Mead vast te leggen. Mead: It’s probably the least country record I’ve ever made, but at the same time it’s really a country record. Cryptisch maar de spijker op de kop.

Op de achterzijde van Close To Home staat een foto van een jukebox. Na beluistering van deze soloplaat van Chuck Mead is het niet moeilijk raden welke singels er te vinden zijn in de machine. In ‘Close To Home’ komt Hank Williams langs, voor ‘Daddy Worked The Pole’ worden de akkoorden die Chuck Berry voor ‘Roll Over Beethoven’ schreef, gebruikt. Zo zijn er bij elk nummer namen te plakken, maar daar zou Mead tekort mee worden gedaan.

‘Big Bear In The Sky’ opent Close To Home. De fusie tussen rock ‘n’ roll en country kan geen mooier visitekaartje krijgen. Voor ‘I’m Not The Man For The Job’ wordt er een reggaeritme geleend. “My Baby’s Holding It Down’ begint als een slow motion ballade en versnelt naar mainstream Amerikaanse rock. In ‘Daddy Worked The Pole’ wordt Chuck Berry geciteerd. In ‘The Man Who Shook The World’ klinkt de slaggitaar uit de jaren zestig van de Britpop. En natuurlijk zijn er meer namen te noemen, maar ook daarmee zou Chuck Mead tekort worden gedaan.

Elf nummers op Close To Home. Elf keer is Chuck Mead niet op zoek gegaan naar originaliteit. Hij heeft al de opgedane ervaring, elke langs de weg geleerde les in de studio uitgepakt en gebruikt. Close To Home misstaat geen moment in de prachtige rij langspelers, die in de beroemdste opnamewerkplaats zijn gemaakt. Mead is veel meer dan een jukebox en gebruikt met flair en vakmanschap invloeden. (Plowboy Records)