The Maureens, Something in the Air

Na het uitbrengen van het 2de album Bang the Drum in 2015, halveert de zeskoppige bandbezetting van de The Maureens uit Utrecht. Maar niet getreurd, want nadat Wouter Zijlstra als bassist toetreedt, gaan ze als kwartet ‘gewoon’ verder. En hoe, want het nieuwe album Something in the Air is prachtig. Tenminste, voor degenen die van melodieuze, gitaar aangedreven powerpopmuziek en van uitzonderlijk mooie samenzang houden. De bandleden zelf moéten wel fan zijn van de 5 B’s: Beatles, Byrds, Beach Boys, Badfinger en Big Star. Kan bijna niet anders, zoals hun invloeden onmiskenbaar verweven zijn, zonder dat het al te zeer ten koste gaat van oorspronkelijkheid. De 14 popliedjes zijn kort en bondig, hebben een fijnmazige structuur, klinken vitaal en bezitten lichte melancholie als onderstroom . In enkele nummers zijn enige accenten aangebracht uit country, soul en West Coast-psychedelica, waardoor blijven luisteren vanzelfsprekend is. In één zin verwoord: puntgave combinatie van ambachtelijke pop melodieën en weergaloze zang harmonieën. (eigen beheer)