Meteen naar de inhoud

Peter Bruntnell, King Of Madrid

Waarschijnlijk lagen er bij de opnames van King Of Madrid in een hoek van de studio wat releases van The Beatles. Bij openingsnummer ‘Broken Wing’ is op de achtergrond Abbey Road te horen en bij ‘Dinosaur’ grijpt Peter Bruntnell terug naar Rubber Soul. Die invloeden maken de nummers zeker niet minder, tillen de tracks juist naar een hoger niveau. King Of Madrid is het dertiende album in de carrière van de Brit Bruntnell. Naast een retrospectief in 2013 heeft de in Nieuw Zeeland opgegroeide muzikant twaalf studioalbums op zijn naam. King Of Madrid is een van de hoogtepunten uit een alleen maar mooier wordend oeuvre.

King Of Madrid dompelt de luisteraar onder in de Britse muziek van de zestiger jaren van de vorige eeuw. Bruntnell is een liefhebber van de rock die in die jaren in Engeland werd gemaakt. Met stip op nummer een in het rijtje met favorieten staan de liedjes van Paul McCartney en John Lennon. Bruntnell gebruikt de invloeden van muzikale helden echter om zijn eigen liedjes een muzikale injectie te geven. Het is alsof hij wil laten horen dat invloeden prima zijn, maar toch vooral om de eigen creativiteit naar een hoger plan te tillen.

‘Lucan’ is een fraai aangeklede slijper. De gitaar wandelt door de refreinen en de warme stem van Bruntnell croont de teksten. In ‘Thief Of Joy’ lijkt Ray Davies plaats te hebben genomen achter de knoppen.. Het riffje zet zich na een luisterbeurt vast in de hersenpan van de luisteraar. De invloed van Davies en het schrijftalent van Bruntnell levert een perfecte singel op van drie minuten. de track ‘King Of Madrid’ zijn bijna zachte composities, naar binnen gekeerde liedjes waarbij e fan mag luisteren naar de overwegingen van Bruntnell. ‘London Clay’ is weer zo’n perfecte track voor een optreden in een gerenommeerde club in London of Manchester. Geen uitzinnige toestanden op de vloer, maar gewoon lekker swingen op een mooi rockende melodie.

Peter Bruntnell debuteerde in 1995 met de langspeler Cannibal. Bijna vijfentwintig jaren later ligt er een indrukwekkend oeuvre van een muzikant die rustig verder bouwt. De releases zijn zonder uitzondering de moeite waard. King Of Madrid is daar met bijna vijftig minuten fraaie muziek het zoveelste bewijs van. (Blue Rose Records)

Scroll To Top