Ryan Bingham, American Love Song

Geen onbekende voor veel liefhebbers van (stevige) Americana, deze Ryan Bingham. Sinds 2007 is deze inwoner van Texas (geboren in New Mexico) actief in de muziek. Dat leverde tot dusver 7 CD’s op, waarbij een live-CD. Zijn leven kende flink wat nare gebeurtenissen, zo dronk zijn moeder zichzelf dood en pleegde zijn vader zelfmoord, hij zong erover in ‘Never Far Behind op zijn CD ‘Tomorrowland’ in 2012. Hoezo voldoende inspiratie. Bingham werd al snel na zijn debuut in 2007 populair in de USA. Songs van hem verschenen in diverse films, o.m. in de film-hit ‘Crazy Heart’, met ‘The Weary Kind’ uit deze film won hij diverse awards. Hij had ook een rol in de film, en zou uiteindelijk in nog drie films spelen.

De nieuwe CD is in feite een blues/rock-CD. Wel met een paar country- en folk randjes, dat wel. Stevige muziek, gezongen met een behoorlijk gruizige stem, Texas Music Magazine schreef ooit: ‘Bingham sings and talks with a whiskey-and-cigarette throat that screams hard living’. Bingham stampt, rockt en bluest zich door een flink aantal (15 maar liefst) nummers heen op de CD. Er zijn wat rustpunten, zoals de akoestische blues ‘Beautiful And Kind’, de countryliedjes ‘Situation Station’ en ‘Lover Girl’ en het bluegrass rockende ‘Pontiac’. ‘Got Damn Blues’ daarentegen zou niet hebben misstaan in het oeuvre van Muddy Waters (of The Stones).

En zo gaat het door, een lekker ruig werkstuk van Bingham met alle variaties die in dit genre mogelijk zijn, neem het reggae-achtige ‘Time For My Mind’ en het folky ‘Wolves’ (opnieuw het trieste verhaal van zijn ouders). (Axster Bingham Records)