Meteen naar de inhoud

The Tallest Man On Earth, I Love You. It’s A Fever Dream

In een interview van een aantal jaren geleden meldde de folksinger/songwriter The Tallest Man On Earth, het alter-ego van Kristian Matsson, dat Bob Dylan zijn echte vader is. Een grap, maar hij deed deze uitspraak om de vele verwijzingen naar en overeenkomsten met zijn werk en dat van zijn voorbeeld Bob Dylan in het ridicule te trekken. Ja, zijn stem is zeker niet de mooiste maar bezit wel een zekere charme en is redelijk flexibel. Zijn teksten zijn inderdaad van een hoog niveau en hij weet je met zijn nummers zeer te boeien, maar verder is hij een groot bewonderaar van Dylan en gewoon de zoon van zijn vader.

Op zijn inmiddels vijfde album ‘I Love You. It’s A Fever Dream’ zijn de teksten poëtisch, gevoelig en donker, met de nadruk op zijn scheiding van enkele jaren geleden en zijn leven tijdens het vele toeren. De hotels, de bars, de skyline van elke dag een andere stad benadrukken ook nog eens de grote verandering na zijn scheiding. De combinatie muziek-tekst is indrukwekkend en vult elkaar mooi aan; dat maakt zijn songs zo indringend. Echt somber komen de songs niet echt op mij over omdat de muziek en de melodieën de zwaarte er iets uithalen. Ten opzichte van de vorige releases is dit een veelzijdiger album geworden met verschillende tempo’s. De standaard arrangementen met gitaar, mondharmonica en banjo worden hier en daar spaarzaam aangevuld met een synthesizer op ‘The Running Styles of New York’, een prachtig nummer trouwens dat mij enigszins doet denken aan ‘Fairytale of New York’ van The Pogues, en een blazerssectie op het openingsnummer ‘Hotel Bar’. Liefhebbers van Sufjan Stevens, Fleetfoxes en Bon Iver zullen The Tallest Man On Earth zeker kunnen waarderen.

Hij is dit najaar te zien en te horen in Tivoli/Vredenburg op 31 oktober en op 12 november in de Ancienne Belgique in Brussel. (V2 Records)

Scroll To Top