Ida Mae, Chasing Lights

Het gelijknamige debuut van Kill It Kid verscheen in 2009. De eerste langspeler van een groep jonge Engelse muzikanten scoorde alleen maar lovende recensies. Opvolger Feet Fall Heavy lag in 2011 in de schappen van de platenzaak en met het album You Owe Nothing zou in 2015 de stap naar het grote succes, misschien wel de podia in de stadions kunnen worden gemaakt. Op dat moment besloot de Kill It Kid een pauze te nemen. Chris Turpin, vocalist en gitarist en Stephanie Ward, toetsen en vocalen wilden als duo verder.

Het echtpaar uit Norwich steekt in 2018 de plas over en woont voor het grootste gedeelte van dat jaar in Nashville. Naast optredens onder de naam Ida Mae zijn er opnames voor een debuut. Producer Ethan Johns, bekend van Kings Of Leon, Ray LaMontagne en Laura Marling belt het duo, ventileert zijn interesse en neemt in de studio plaats achter de knoppen.

In 2017 is de singel ‘Feel Them Getting Closer’ een eerste teken van leven. In 2018 scoort het tweetal een bescheiden hit met ‘My Girl Is A Heartbreak’. De muziek van het duo is te vinden tussen The Carpenters en The White Stripes. Daarbij is er bij beluistering van het debuut de gedachte aan Boss Hog. Jon Spencer en eega Christina Martinez kunnen – ook – fluisterzacht rocken en rauw en hard de liefde voor muziek bedrijven.

Dertien nummers op debuut Chasing Lights. Opener ‘Boom Boom Boom’ komt bijna vertraagd op gang. Na een couplet trekt Turpin de song in een volgende versnelling. Een furieuze gitaarsolo verdrijft het bijna luie geluid van het intro. ‘My Girl Is A Heartbreak’ heeft de intimiteit van Karen en Richard Carpenter en het gif van Boss Hog. ‘Easily In Love’ is een liefdesliedje met een rafelrandje en afsluiter ‘Baby Be Mine’ gaat opnieuw over de liefde. Kritiek op de onderwerpkeuze van de teksten is op zijn plaats. Ida Mae zingt over de liefde en doet dat dertien maal. Gelukkig is de muzikale begeleiding van al dat geluk een stuk spannender!

De muziek van Ida Mae kent geen compromissen. Turpin en Ward kregen de gelegenheid om in Real World Studios opnames te maken. De door Peter Gabriel opgezette opnamelocatie heeft een indrukwekkende lijst aan artiesten aan het werk gehad. Van Morrison, Beyoncé, Coldplay, Mumford & Sons, Paolo Nutini, Robert Plant, The Vamps, Paloma Faith, Rag ’N’ Bone Man, New Order, Kasabian, Laura Marling, Pixies en nu Ida Mae.

Chasing Lights is een indrukwekkend debuut. Minpunt is het gebrek thema’s. De onvoorwaardelijke liefde van Turpin en Ward voor elkaar komt continue terug. Het debuut is een release die elke huis- en slaapkamer (!) zal verwarmen. Daarnaast maakt de release nieuwsgierig naar het duo op een podium. Voorlopig toert Ida Mae in Amerika, maar voor de zomerfestivals moet een oversteek naar Europa mogelijk zijn. Gaat dat zien! (Thirty Tigers)