Bjørn Berge, Who Else?

Voor diehard liefhebbers van blues zal de Noorse zanger/gitarist Bjørn Berge ook buiten de landgrenzen van Noorwegen waarschijnlijk geen onbekende zijn. Ik ken zijn repertoire niet. In de promo bijlage teken ik op dat hij vijf akoestische albums op zijn naam heeft staan, waarvan er twee goed zijn voor een nationale Grammy Award. Als hij in 2014 begint met de volledig akoestische opnames voor Who Else? krijgt hij een niet te weigeren aanbod, om als gitarist mee te doen aan een uitgebreide tour van de in Noorwegen erg populaire rockband Vamp. Dat bevalt hem zo goed dat hij – anders dan de oorspronkelijke bedoeling en inmiddels jaren verder – besluit de nummers voor Who Else? met een volledig elektrische bandbezetting opnieuw op te nemen.

Nee zeg, geen ellenlange gitaarsolo’s, maar negen compacte blues-rocksongs nooit langer dan ongeveer vier minuten, staan er op Who Else? Onvermijdelijk speelt hij leentjebuur bij de groten der blues artiesten (onder meer Clapton in de periode van Cream), maar een epigoon is hij niet. Zijn gitaarspel bezit een en al dynamiek: rauw, krachtig, puntig, subtiel, vette groove, swingende boogie. Zijn zang is donker, dreigend, gevoelig, soms gelardeerd met country soul koortjes. Berge laat zich horen als een veelzijdig gitarist, wiens spel volledig in dienst staat van de song. Veel ruimte heeft hij niet nodig om als instrumentalist en zanger voor de volle 100 procent te overtuigen. (Blue Mood Records)