Eli “Paperboy” Reed, 99 Cent Dreams

Een eerste release de titel Sings Walkin’ & Talkin’ & Other Smash Hits geven getuigt van een flink portie arrogantie. Na beluistering van het debuut van Eli “Paperboy” Reed is er de conclusie dat de titel een terechte keuze is. De langspeler uit 2005 maakt indruk en leidt tot speeltijd op radiostations en optredens in clubs.

Reed ziet het daglicht in Brookline, MA. Vanaf jonge leeftijd bladert hij door de vinyl collectie van zijn vader. Deze draait plaatjes voor een lokaal radiostation en besteedt vooral aandacht aan soul, gospel, blues en R&B. Tijdens zijn studie sociologie aan een universiteit in Chicago pakt Eli Husock het vak van d.j. op bij radiostation WHPK. Daarnaast speelt hij orgel en piano in de South Side Church. Husock, in die jaren nog zonder de naam “Parperboy” Reed krijgt in die jaren de soul met paplepels vol ingegoten.

Na slechts een jaar studie verhuist Reed naar Boston om zich te concentreren op eigen materiaal en het opnemen van een debuut. Eli “Paperboy” Reed Sings Walkin’ & Talkin’ & Other Smash Hits is een uitstekend visitekaartje voor concerten in binnen- en buitenland.

99 Cent Dreams is het zesde album van Reed. Onder de productionele leiding van producer Matt Ross-Spang bezet Reed de Sam Phillips Recording Studio en haalt zijn begeleiders The True Loves naar Memphis. Hij inviteert een aantal lokale blazers en Ken Coomer (Uncle Tupelo, Wilco) voor de trommels naar de studio. De sessies hadden vooral een spontaan karakter. Invallen en ideeën van de muzikanten werden gebruikt.

Opener ‘News You Could Use’ is een perfecte kruising van soul en R&B. Het gekozen liefje is het verkeerde meisje, maar de ervaring levert een dansvloer slijper eerste klas op. Voor ‘Said She Would’ mogen de bezoekers van de club terug naar de stoel en mee knikkend luisteren. ‘Bank Robber’ is een opgewekte soul stamper. Titelnummer ’99 Cents’ vraagt om bewegingen van de heupen, leidt nog niet tot grote transpiratievlekken op de kleding maar is een heerlijk traag swingend nummer.

Vocaal krijgt Reed in veel van de tracks steun van The Masquerades. Het combo is al vanaf de jaren zestig actief in Texas en omstreken. Tex Wright, Harold Thomas en Sam Hutchins trekken de liedjes van Reed naar zich toe, geven het input, soul en kracht. Met het grootste gemak en een vriendelijke lach geven de oude meesters de opgekrikte songs terug aan songschrijver en frontman Reed. ‘Tryin’ en ‘Lover’s Companion’ zijn prachtige voorbeelden van onbaatzuchtige hulp.

Bij ‘In The End’ wijst de gitaar van Reed de weg. In een wandelend tempo ontrolt zich een song over afscheid en resterende liefde. Het is soul met een kloppend hart. ‘A New Song’ heeft een intro dat te vinden is in het oeuvre van Aretha Franklin. Met bravoure eert Reed een groot voorbeeld. Afsluiter ‘Couldn’t Find A Way’ is een warme ballade. En dan komt de transpiratie in elke club in dikke druppels naar beneden.

99 Cent Dreams is een langspeler die alleen Eli “Paperboy” Reed kan maken. Met de juiste hulp in krachtige songs is het heerlijk toeven in de wereld van soul, gospel, blues en R&B. (Yep Roc Records)