J. P. Soars, Southbound I-95

Soars is geboren in California en getogen in Arkansas, USA. Sinds 1988 omarmt hij de blues, nadat hij de legendarische B. B. King zag optreden. Hij verbeterde zijn gitaarspel in de decennia erna en bracht zijn eerste CD uit in 2008. Met ‘Southbound I-95’ is hij aan zijn vierde CD toe en op deze nieuweling brengt hij 13 originals en twee covers(‘When You Walk Out That Door’ van Albert King en ‘Deep Down In Florida’ van Muddy Waters). Het meer dan een uur durende project kent maar liefst 17 medewerkers, die hem op een keur aan instrumenten bijstaan. Soars zelf zingt (gruizig!!) en speelt elektrische gitaar, slide gitaar, akoestische gitaar, soms bas plus twee exoten: Two String Cigar Box Guitar (zelf gebouwd, wordt als slide gitaar gebruikt) en Viola Caipira Portuguese Folk Guitar. Door zijn eigen invulling van blues horen we invloeden van folk, rock, pop, surf, roots, Caribisch, raggae, country en soul. Dat maakt het luisteren een gevarieerde ervaring. De titeltrack klinkt als de overbekende hit ‘Wipe Out’ (1962 The Ventures, 1985 The Surfaris), het instrumentaaltje ‘Arkansas Porch Party’ is een lief folkdeuntje met alleen Soars op gitaren en wat percussie. Het autobiografische ‘I was Born In California’ is een sompige rootsrocker, het bijna 7 minuten durende ‘When You Walk Out That Door’ is schatplichtig aan de blues zoals die in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw werd gespeeld met zo’n obligate elektrische gitaar. Heerlijk! De cover van Muddy heeft een groep blazers in de begeleiding van JP’s glanzende gitaarspel

En zo kan ik nog even doorgaan. Een mooie langdurige en gevarieerde blues/rock/pop CD. Wat een geweldige gitarist is de man en wat schrijft hij prima songs. Aanrader! (Soars High Productions)