Jay Kipps Band, How To Polish Your Longhorns

Vanuit Ontario, Canada cruisen Jay Kipps en zijn band door het land. Op How To Polish Your Longhorns staan de nummers die op het podium worden geoefend en verfijnd. Dit debuut ligt al enige tijd in de winkels, maar de surfrock met ruim voldoende vegen uit de blues en soul is tijdloos. Voor een volgende spaghetti western van willekeurig welke regisseur zou Jay Kipps Band zomaar de soundtrack kunnen leveren.

Opener ‘Colt 45’ heeft hinnikende paarden en schoten uit een pistool. De solo op gitaar schildert het Wilde Westen. Een goede keuze om het nummer instrumentaal te laten en geen overbodige woorden te gebruiken. De track wordt afgesloten met wat schoten uit een ‘Colt 45’. Het is onduidelijk of er raak geschoten, maar de kleine drie minuten raken de roos.

‘Rotten Apple Blues’ heeft een smachtende mondharmonica in het intro. Rotte appels doen het goed in een slepende blues. ‘Everyone But Me’ is een liedje voor een optreden in een saloon. De band is nog koud, het publiek afwachtend. De kennismaking duurt iets meer dan drie minuten en is niet onplezierig. “Big Old Engine’ trekt de langspeler verder in gang. De voeten mogen van de vloer en de tekst is zo eenvoudig dat meezingen bijna vanzelfsprekend is. “Ooohhh, baby!”

‘Harp Bomb’ is het achtste liedje en Jay Kipps neemt de groep mee in een swingend intro op mondharmonica. De muzikanten klappen de handen blauw en na twee minuten is er een wat onverwacht einde. ‘Harp Bomb’ is meer een onvoldoende uitgewerkt idee dan een volledige track.

Volgen twee wat overbodige live nummers. ‘Gonzo’ is een lompe blues en ‘Call Me The Breeze’ krijgt een amateuristisch klinkende uitvoering zonder de lome genialiteit van componist JJ Cale.

How To Polish Your Longhorns wordt afgesloten met ‘Surffarie’. De groep musiceert bijna drie minuten tijdloze surfrock. Het is een prima afsluiter van een wat wisselvallig debuut. Het ligt voor de hand om voor een volgende release de mix van spaghetti western, surfrock en instrumentale tracks te gebruiken. (Independent)