Jack Stillwater, Norwegicana

Na hun in 2016 uitstekend ontvangen ‘The Farmer Trilogy’ over de emigratie van Noorse boeren naar Amerika, nu het vierde album van de Noorse band Jack Stillwater, genaamd ‘Norwegicana’, ditmaal geproduceerd door de bekende Noorse multi-instrumentalist en singer-songwriter Bendik Bræne. Hij schreef ook zes van de elf songs en nam de saxofoon en keyboards voor zijn rekening. De teksten zijn van de hand van zanger Terje Espenes. De rest van de band bestaat uit Arne Harald Foss op drums, Odd Inge Rand op bas en Morten Huseby op gitaar. De naam van de band is afgeleid van de gelijknamige stroomversnelling vlakbij Halifax in Nova Scotia, Canada, maar voor de rest zijn ze helemaal Noors en komen uit Oslo. Toch bij het beluisteren zou je dat niet zeggen: het klinkt op en top Americana, mooie arrangementen met meerstemmige zang, goede gitaarpartijen inclusief een jankende steelgitaar en sferen die doen denken aan Bruce Springsteen, The Doors en Tom Petty.

Toch komt het op mij vrij risicoloos over. Alles is binnen de lijntjes en verrassingen blijven uit. Jammer, want met hun eerdere albums ‘Jack Stillwater’ (2009), ‘Muddy River’ (2012) en ‘The Farmer Trilogy’ (2016) hebben ze bewezen dat ze uitstekende, verrassende muziek kunnen maken. Dit album is helaas een voortborduren en teren op de vergaarde roem. Gezien het feit dat producer Bendik Bræne zo’n stevige stempel op dit album gedrukt heeft doet mij vermoeden dat de platenmaatschappij het tijd vond om weer een album uit te brengen. Maar creativiteit, die deze band zeker bezit, kan je niet dwingen. Zo blijkt maar weer. (Rootsy Music)