Meteen naar de inhoud

Einar Flaa, Silent String

Uit Noorwegen komt deze Einar Flaa, een singer-songwriter met een stem die sterk op die van Neil Young lijkt. En – zowaar – ook de muziek op deze CD heeft veel verwantschap met die van Neil, met name van de Neil zoals hij op zijn (naar mijn mening) meesterwerk ‘Harvest’ (1972) was te horen. Verwacht dus met name subtiele en mooi geconstrueerde akoestische luistermuziek. Einar schreef alle negen songs helemaal alleen, nam ook alle vocalen voor zijn rekening (ook de achtergrondvocalen) en speelde gitaar. In de begeleiding horen we naast de pedal steel (Geir Sundstol, ook banjo, elektrische gitaar, harmonica en marcophone) piano, bas, drums en percussie. In de teksten is er veel aandacht voor de natuur, getuige songs als ‘Close To Nature’, ‘Old Talking Oak’, Mountain Birch’, ‘Country man’ en ‘King Winter’.

Hij breekt een lans voor duurzaam leven in ‘If I Was Our President’: ‘If I Was Our President I would choose the sun to be our main power source, solar panels for everyone. If I was our president I would choose the wind to feed our nations power grid, now we’re free of all our sins’. Hij ging ook anders leven: ‘Ten years ago I was dark inside, drowning my sorrows in beer and wine. A colorless city I could no longer stand, guess I am a country man’. Ook activist worden is niet meer ver weg: ‘I was always the guy at the back of the line, felt so weak and insecure, never planned to become an activist, but right now I’m not so sure anymore’.

De boodschap is helder, Groen Links zou de man kunnen inzetten in haar campagnes. De titel van de CD is ongetwijfeld verwijzend naar het eerste boek dat gevaren voor het milieu door de voortschrijdende welvaart onder de aandacht van de mensen bracht, ‘Silent Spring’ van Rachel Carson uit 1962. Maar los daarvan is de CD een aangename en goede singer-songwriter CD van de Noorse Neil Young. Ga luisteren. (Grappa Music)

Scroll To Top