Dez Mona, Book Of Many

De Belgische band Dez Mona, genoemd naar Desdemona de vrouw van Othello uit het gelijknamige toneelstuk van Shakespeare, wordt wel gerangschikt onder de avant-garde of alternatieve muziek. Avant-garde ja, maar alternatief? Ten opzichte van wat dan? Dat Dez Mona tot een belangrijke Belgische muzikale stroming hoort met bands als dEUS, Zita Swoon, DAUU, This Immortal Coil is evident. Ook nieuwere bands als Nordmann en Mount Soon behoren daar volgens mij toe. Niet alleen was België de bron van techno met de ‘new beat’ eind jaren ’80, ook de dEUS ‘off-springs’ zijn de letterlijke avant-garde. De behoefte, ook in de muziekindustrie, om alles in hokjes te stoppen doet de artiesten geen recht. Neem bijvoorbeeld Dez Mona, een band opgericht in 2003 door Gregory Frateur (zang, piano) en Nicolas Rombouts (contrabas). Na vele goed bezochte optredens brengen zij pas in 2005 hun eerste album uit, ‘Pursued Sinners’. Daarna volgen ‘Moments of Dejection or Despondency (2007) en ‘Hilfe Kommt’ (2009) geproduceerd door Paul Webb van Talk Talk, ‘Origin’ (2015) en dan nu ‘Book of Many’. Op dit album is Nicolas Rombouts niet meer van de partij, de samenwerking met zanger Gregory Frateur lukte niet meer en liep helaas stuk in 2016. Toch is er weer iets heel moois ontstaan met medewerking van Roel van Camp (DAUU en This Immortal Coil) weergaloos op accordeon; Tijs Delbeke aka Nightman (dEUS, Sir Yes Sir) op akoestische gitaar, keyboards en percussie; Sjoerd Bruil (Millionaire) op elektrische gitaar; Dave Menkehorst (Sir Yes Sir, Sunday Sun) op drums en tot slot Tom Pintens (Zita Swoon) op bas. Al met al musici van statuur! Ik zal ze in volle overtuiging in het hokje Dez Mona stoppen.

De opnames voor dit album zijn gemaakt in een gehuurd huis in de Ardeche waar de meeste nummers in een take zijn opgenomen. Gregory Frateur kreeg een opdracht van GoneWest* om enkele nummers te schrijven ter gelegenheid van de herdenking aan de Eerste Wereldoorlog. Dit werden in ieder geval ‘Poppies’ en ‘Darkest Hour’ terwijl de andere nummers zoals ‘Journey Reunite’ ook deze oorlog als onderwerp hebben. De teksten van Frateur zijn vaak diep en hartverscheurend: ”This land, unsteady, This land, collapsed, Studded with bodies, Cold cake in mud” (Poppies) of “Where the graves they formed a heap, Where we walked on shattered feet, Where the sky it missed the bird, ‘Defend the Ashes’ was our creed” (Darkest Hour). En toch is dit geen somber of triest album; met name het accordeon van Roel van Camp creëert een lichtpunt, maakt het minder zwaar. Tevens zorgen de instrumentale nummers ‘Piano’ en ‘Accordion’ voor een welkome afwisseling. ‘Book of Many’ is een prachtig en zeker indrukwekkend album geworden. Dez Mona bewijst hiermee opnieuw een unieke band te zijn.

*GoneWest is een initiatief van de provincie West-Vlaanderen dat van 2014 tot 2018 een totaal van 350 culturele projecten heeft gerealiseerd voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het muzikale programma was zeer veelzijdig met bekende namen als Currende, Amenra, Ozark Henry, Tom Barman, Dez Mona, en uit Duitsland de Einstürzende Neubauten met het indrukwekkende drieluik ‘Lament’.