Madeliene Roger, Cottonwood

Canada brengt in toenemende mate voortreffelijke singer-songwriters voort. Madeleine Roger uit Winnipeg (700000 inwoners, de hoofdstad van de provincie Manitoba en de achtste stad van het land) is een prachtig voorbeeld van de heerlijke stroom goede artiesten uit dat land. Ze is samen met tweelingbroer Lucas het duo Roger Roger, in 2017 traden ze o.m. in ons land op vanwege hun CD ‘Fairweather’. Madeleine brengt nu een solo-CD uit, met als co-producer haar vader Lloyd Peterson (bekend van The Wailin’ Jenny’s, tevens te horen op piano, orgel en gitaar in een paar nummers). Om het familiegevoel wat groter te maken horen we broer Lucas op gitaren en vocals in een paar nummers en ook moeder Amie zingt soms mee op de achtergrond.

Madeleine heeft een prachtige stem, die in een aantal nummers klinkt als Joni Mitchell in haar glorietijd  (luister naar het verstilde Soldier Song, met alleen Madeleine en haar gitaar of ‘This Way For Me’ met de tweeling op gitaar en vocals (Lucas doet de harmony vocals) en daarnaast alleen een cello in de begeleiding. Heel mooi! Ook tekstueel staat Madeleine haar spreekwoordelijke mannetje. In het aangrijpende ‘Soldier Song’ zingt ze o.m. het volgende couplet: ‘You send another letter, from the bowels of the brigade, and you ask my favorite colour. Say that hell has frozen over and you need a little cheer ‘cause your dying day is drawing near. One more word before the war, remember me, soldier’. Gevoelig en duidelijk anti-oorlog (wie is er toch niet anti-oorlog? Er wordt nog altijd veel te veel gevochten, vaak om niets, meestal vanwege godsdienstverschillen). In de begeleiding horen we naast de eerder genoemde familieleden bijdragen op bas, drums, lap steel, fiddle, viool, mandoline, accordeon en clarinet.

Canada blijft verrassen, ook Winnipeg dus. Mooie goed geconstrueerde folk/roots CD van het vrouwelijke deel van Roger, Roger. (Roseberry Records)