Scott Thorn, Broken Horses

Scott Thorn’s debuutalbum ‘Ordinary Day’ kwam uit in juli 2016 en werd goed ontvangen. Vermeldenswaardig is de fantastische niet-geënsceneerde foto op de hoes: een oude verweerde boom midden in de woestijn buiten Las Vegas die vol hangt met schoenen. Een van de nummers van dit album, ‘Watch Out Witchita’, werd verkozen tot de top 5 Americana songs van 2016. Momenteel woont hij in National City bij San Diego, Californië, maar groeide op in St. Petersburg, Florida. Hij heeft zeer veel gereisd door Europa, Azië, Australië en veel door Noord Amerika en, omdat hij naar eigen zeggen een muzikale veelvraat is en ook nog eens een scherp oog voor detail heeft raakte hij geboeid door alle muziekstijlen die hij onderweg tegenkwam, zoals folk, country, gospel, Americana, blues en rock. Het is eigenlijk aan zijn vrouw te danken dat wij kennis  mogen maken met Scott en zijn muziek. Zij vond dat de vele songs die hij geschreven had niet alleen gespeeld moesten worden maar ook bewaard. Naast songs schrijven en af en toe optreden heeft hij een gewone baan en heeft hij beslist niet de intentie om meer te gaan toeren. De kans dat wij hem in Europa, laat staan in Nederland zullen zien optreden is dus heel klein, helaas.

De EP is geproduceerd door Marco Delmar die ook de elektrische gitaren voor zijn rekening neemt; Scott Thorn horen we op akoestische gitaar, een Gibson J-45 Standard, een resonator gitaar en doet de zang uiteraard, Tiffany Shanton op viool, op drums Eric Selby, backing vocals Mycenea Worley. Het openingsnummer is  ‘Dust Devils And You’, een prachtig liefdeslied met een mooie viool of fiddle bijdrage van Tiffany Shanton. Het volgende nummer en titeltrack ‘Broken Horses’ gaat over tegenslagen die je moet overwinnen om verder te komen in het leven. Een ballad met een pakkende melodie die zich direct vasthecht in je muzikale geheugen en ook in dit nummer weer een bijzondere bijdrage van Tiffany Shanton. Track drie, ‘Forgive Me’, over een ter dood veroordeelde die op zijn executie wacht, is een lekker rootsy nummer, een duet bijna met Mycenea Worley, ondersteund door een simpele percussie met een stuwend ritme en een jankende slide gitaar. Het volgende ‘Devil’s Promenade’ is meer rock en laat Scott horen wat een sterke, veelzijdige stem hij heeft. De rauwe gitaarsolo is van Marco Delmar; prima nummer! De helder geproduceerde songs ‘I Can’t Breath’  en ‘Livin’ Like A Millionaire’ sluiten deze, naar mijn mening indrukwekkende EP af.

“A song is simply a story. It is the portrayal of a tale in its finest rhythmic form. A song conveys an emotion; an event in time, or a person and their response, the representations are endless. Songwriter’s are the keepers of the time and what is felt by the society in which they live.” : Scott Thorn, een naam om te onthouden. (ScottThornMusic)