The Shootouts, Quick Draw

Op de voorkant van het hoesje de naam van de groep, de titel én een afbeelding van een pistoolgevecht. Het is een shootout. Links bovenin vliegt een kogel binnen, de dertien nummers staan vermeld en jawel, jawel de muziek is stereo. The Shootouts hebben een debuut afgeleverd in een klassiek hoesje. Kijken naar iets bijzonders en luisteren naar een opvallend debuut, is een win-win belevenis.

The Shootouts zijn vijf muzikanten die niets liever doen dan in cowboykledij muziek maken. Hoeden, overhemden, schoeisel, ja zelfs kapsels verwijzen naar het Wilde Westen. Klap de deur van die saloon maar open, wandel naar binnen, bestel een borrel en kijk even rond. Op het podium staan vier mannen en een vrouw. Ze pluggen de instrumenten en openen met ‘Cleaning House’.

Honky-Tonk, country, Americana, swing en twang. Er zijn van die woorden in het muzikale lexicon die moeilijk zijn uit te leggen en precies de inhoud dekken. The Shootouts combineren genoemde muziekstijlen en verhalen in de tracks over alledaagse zaken. Een schoonmaak van het eigen huis is de metafoor om (ook) in de liefde de rekening op te maken, beslissingen te nemen en geen stofnesten te laten groeien. ‘Must Be Love’ en ‘If We Quit Now’ zijn titels die boekdelen spreken. En natuurlijk is er de relatie die is vastgelopen. ‘I’d Rather Be Lonely’, ‘Alimony’, ‘Lonely Never Lets Me Down’ en ‘Losing Faith In Being Faithful’ zijn titels die verwijzen naar leed, verdriet en financiële restanten van vergane liefdes. In opgewekte teksten wordt de liefde en het leed bezongen.

Maar er is meer. ‘Who Needs Rock & Roll’ is een slijper voor op de dansvloer. Vier tellen aftikken en gaan op die swingende rockmelodie. ‘Losing Fatih In Being Faithful’ is het afsluitende nummer. De track heeft een swing die bij de luisteraar tot in de maag werkt, golft, beweegt en raakt. Ryan Humbert bezingt met een snik in de stem de moeite die hij heeft om trouw te blijven aan zijn geliefde. Dertien liedjes en een extra track op dit heerlijke debuut. Telkens wordt de luisteraar meegetrokken naar de wereld van The Shootouts. Een plek waar het goed toeven is.

Quick Draw betekent zoveel als snel gelijkspel. Hebben de mannen op het hoesje elkaar overhoop geschoten of hebben ze besloten om het te laten bij wat dreigementen? Nemen ze de beslissing tot een gelijkspel kunnen ze terug de saloon in, een borrel bestellen en naar nog wat liedjes van The Shootouts luisteren. Lijkt de verstandige en juiste beslissing. (Shootouts Music)