Caleb Elliott, Forever To Fade

Het is prettig wegdromen bij het pers schrijven van For Ever To Fade. De countryrock wordt geafficheerd als swamp-art-rock. Moerasrock met een kunstzinnig laagje? Of kunstrock met een geur die uit een moeras omhoog komt? Beide omschrijvingen zijn slechte vertalingen en bevatten toch een kern van waarheid. Elliott maakt muziek die zich gemakkelijk nestelt in het brein van de luisteraar, schrijft nummers die mogelijk talloze malen door anderen zijn gecomponeerd en opgenomen en toch heel erg van 2019 zijn. Forever To Fade is zo’n release die moeilijk uit de speler is weg te slaan. Draaibeurten doen de nummers goed!

Caleb Elliott begint op jonge leeftijd met het maken van muziek. Hij pakt zijn eerste akkoorden op een akoestische gitaar en krabbelt zijn eerste liedjes op papier. In het nietige Natchitoches, USA zoekt hij verwante zielen en reist uiteindelijk naar The Shoals Of Alabama. Hij begeleidt artiesten als Nicole Atkins, Dylan LeBlanc en Travis Meadows. Daarnaast werkt hij in de studio met Lera Lynn en John Paul White. Oprichter van Single Lock Records en toetsenist in Alabama Shakes Ben Tanner vraagt hem naar eigen liedjes. Samen nemen ze nummers op die uiteindelijk op debuut Forever To Fade belanden.

‘Get Me Out Of Here’ en (openingstrack) ‘Makes Me Wonder’ zijn de singels die het debuut vooraf gaan. De muziek krijgt al snel wat etiketten. De nummers hebben arrangementen, die John Cale zou hebben kunnen schrijven, is zo’n mooi compliment.

‘Burns Like Hell’ is een compact countryrock nummer. Gitaren, toetsen en Elliott voegt fijn cellospel toe. ‘Get Me Out Of There’ is wat hoekig en nodigt daarmee uit voor wat lome bewegingen op de dansvloer, voor ‘El Paso’ zakt Elliott af naar een plaatsje waar het podium in de buitenlucht op de dorpsbrink staat en de bezoekers een flesje bier voor de muzikanten meebrengen.

Forever To Fade telt twaalf nummers en iets meer dan vierenveertig minuten. Het is een debuut waar de ervaring van afdruipt. De release klinkt niet alleen tijdloos en vol invloeden uit een muzikaal rijk verleden, maar ook fris en origineel. (Single Lock Records)