Union Duke, Golden Days

2016: Golden Days, de derde langspeler van Union Duke verscheen in 2016! Drie jaren later gaat het kwintet met wat nieuwe songs en vooral tracks van Golden Days op tournee in thuisland Canada. Dus worden er wat promo’s van de release verzonden en wordt er een schrijven bijgevoegd met wat enthousiaste citaten uit recensies. De nieuwe liedjes staan op de twee singels ‘Set Me Off & Country Band’ en ‘The List & Heartbreak Kid’. Nieuwe muziek die naadloos past in het oeuvre van Union Duke

2005: Matt Warry Smith, Ethan Smith en Jim McDonald gaan samen muziek maken. Het is niet meteen een band, maar er is wel een gedeelde liefde voor folk en countryrock. Rob McLaren en Will Staunton sluiten aan en Union Duke is een feit. Al snel afficheert de groep zich als vijf gewone jongens uit Toronto, genietend van een flinke hoeveelheid biertjes en heel veel goede muziek. Debuut Bandits & Bridges verschijnt in 2013, opvolger Cash & Carry laat slechts een jaar op zich wachten.

Voor Golden Days in 2016 (!) wilde de groep een podium om nieuwe nummers live op te nemen. Er werd niet gezocht naar computers, maar naar planken waar muziek al in gebeiteld was. In de Canterbury Studios in Toronto vond de groep dat podium. Dertien nummers werden de tapes ingespeeld. Mark Lawson, bekend van Arcade Fire, Basia Bulat en Timber Timbre, ging aan de slag met de door de groep aangedragen resultaten. Lawson gaf de nummers de goede hartslag, het juiste geluid, bewaarde de transpiratie druppels van de opnames en koesterde de inzet. Golden Days was een release voor de huiskamer, waarbij elke bezoeker van een van de optredens en elke nieuwe fan zich thuis bij voelde.

Folkmuziek, banjo’s, violen en gitaren, harmonieën en heel veel tempo in de dertien liedjes. Bij opener ‘Heavy Wind’ is duidelijk dat de groep de luisteraar wil laten bewegen. De teksten zijn niet heel ingewikkeld. Het liefje wordt thuis achter gelaten en onderweg is er de vriendschap van de bandleden en het glas is in alle gevallen half vol. Golden Days heeft dertien folksongs die klinken als een klok en na behoorlijk wat repetitietijd in een keer op de band zijn gezet.

Union Duke gaat met vier nieuwe songs en drie eerder verschenen albums op tournee in Canada. Golden Days maakt nieuwsgierig naar meer nieuw materiaal, een volgende langspeler. Het zou zo maar 2020 kunnen worden voordat een volgende release werkelijkheid wordt. Voorlopig is er Golden Days. Teruggrijpen naar 2016 voor een set van dertien nummers met zoveel kwaliteit is geen straf! (Independent)