Steel Blossoms

Mierzoet en dodelijk duidelijk. Het duo Steel Blossoms opent met ‘You’re The Reason I drink’, een bijna drie minuten durend nummer waarbij de minnaar in de hoek wordt gezet.

You’re finding empty bottles in the corner of a closet
And you’re thinking that I’ve lost my way (-)
Did you ever stop to think you’re the reason I drink?
You’re the reason I throw a couple back
You’re the reason my best friend is Jack
I aint pouring all my problems down the kitchensink
You’re the reason I drink

Americana met een slok in de stem, ragzuiver gezongen en met die heerlijke snik in de tekst. Het duo Steel Blossoms, gewoon twee vrouwen uit een plaatsje net buiten Pittsburgh, zingen minnaars naar de hoek van klagende jongetjes.

Sarah Zebley en Hayley Prosser timmeren al jaren aan een eigen muzikale weg. Het duo bracht aanvankelijk in eigen beheer muziek uit en speelde na aanvraag in elk kot en op elke straathoek. Die ervaringen werden gegoten in liedjes vol realisme en op gepaste momenten een dikke knipoog. Met steun van familie en vrienden was het goed musiceren, maar de stip aan de horizon waar het succes was bleef slecht bereikbaar.

In 2015 was er een debuut EP met de ironische titel Year Number One. Debuutalbum Country Enough verscheen een jaar later. Wat releases en veel optredens later was er de toevallige ontmoeting met producer Jerry Salley en dat leverde de verdiende versnelling voor de carrière op. Steel Blossoms tekende een contract en kreeg de opdracht het eigen oeuvre onder een muzikale loep te nemen. Na het onderzoek beleven er tien nummers over voor een release op Billy Jam Records. Jerry Salley nam plaats achter de knoppen en Zebley en Prosser kregen de gelegenheid in een perfecte studio opnames te maken.

De track ‘Trailor Neighbour’ verhaalt over een buurvrouw die alle roddels kent, altijd een peuk in de aanbieding heeft en in geval van nood een troostende schouder. In ‘You Ain’t Sleepin Over’ wordt de minnaar onder druk gezet. Schuift hij een ring om de vinger van zijn geliefde mag hij het bed weer delen met zijn vriendin. Laat hij dit na zal hij naar zijn eigen koude en ongezellige slaapkamer worden gestuurd.

Zo staan er tien levensliederen op deze langspeler. Sarah Zebley en Hayley Prosser verhalen met veel muzikaal gevoel over alledaagse beslommeringen. Elk nummer heeft voor de luisteraar herkenbare elementen. Daarnaast is de ironie, de vette knipoog een belangrijk wapen voor deze twee dames. Steel Blossoms is een prachtig album met een aantal herkenbare en stekelige onderwerpen. (Billy Jam Records)