Helen Rose, Trouble Holding Back

Dit is een opvallende debuut-schijf van een dame uit New York. Helen Rose Katherine Wright is haar naam en zij is nu als zangeres/saxofonist Helen Rose opgestaan. Marvin Erzioni (bassist en oprichter van Lone Justice) vervult een belangrijke rol op dit debuut. Als producer is hij actief en daarnaast schreef hij mee aan 7 van de 10 songs. Als muzikanten tref ik namen als R & B drummer James Gadson, pedal steel speler Eric Heywood, bassist Derrick Anderson en singer-songwriter Jonah Tolchin.

Het album opent met een lekkere meezinger Love And Whiskey. Deze song zit vol snerpende gitaren, blazers en koortjes. Daarna volgt het hoogtepunt van dit album Flatlands Of North Dakota. Dit lied over het moeilijke leven van een serveerster/paaldanseres heeft een mooi string arrangement. Het klinkt als de country soul van Bobby Gentry en Dusty Springfield. De sobere uitvoering van de blues traditional When The Levee Breaks ligt mij zwaar op de maag. Helen zingt iets hoger en komt bij mij geforceerd binnen. In het bombastisch klinkende titelnummer komt die voor mij irritante zang nog een keer terug. John Coltrane On The Juke box is een heerlijk groovende song terwijl Mississippi Moon juist opvalt door een mooie dromerige sound. De song A Dangerous Tender Man heeft een heerlijk doorsudderend ritme en valt op door liefdevolle violen en volvette blazers in combinatie met snerpende gitaarklanken. Steve Earl’s The Mountain wordt door Helen Rose getransformeerd in een sfeervolle piano ballad.

Dit veelzijdige roots album Trouble Holding Back zet Helen Rose op de kaart als nieuw soul talent. Een zangeres om in de gaten te houden.