Meteen naar de inhoud

Eric Brace, Peter Cooper & Thomm Jutz, Riverland

Onze sympathieke vrienden uit East Nashville slaan weer toe. Bovengenoemde heren zijn een geweldig muzikaal stel met zeer verschillende achtergronden: Brace komt uit Washington, D. C., de voormalige muziek-journalist Peter Cooper uit Zuid Carolina en Jutz uit het Zwarte Woud in Duitsland. Ze werken al vele jaren samen, hebben in Nashville een schare uitstekende muzikale makkers gevonden, waarvan een aantal op deze prachtig ingetogen CD te horen zijn: Tammy Rogers op fiddle, Mark Fain (staande bas), Mike Compton (mandoline), Terry Brucom of Justin Moses op banjo. B, C en J doen het gitaarwerk, met uiteraard meestergitarist Jutz in de hoofdrol. En die samenzang van ons trio; meer dan voortreffelijk, bij een eerdere recensie van een CD van de heren (C & O Canal, 2016, Brace & Cooper) schreef ik hierover: ‘De samenzang van Brace en Cooper nadert de perfectie, de heren kunnen worden bijgeplaatst in de ‘samenzang hall of fame’ wat mij betreft.’ En Jutz erbij is alleen maar een meerwaarde. ‘Riverland’ is een conceptalbum, met 14 prachtige songs over het wel en wee van de Mississippi River. We maken kennis met keelboats (platbodem, Mike Fink was een legendarisch kapitein), steamboats, overstromingen (‘Drowned And Washed Away’ ), de ellende bij Vicksburg (een stadje aan de rivier) tijdend de Civil War (‘Down Along The River’), een discussie tussen Tom T. Hall en Brother Will (een dominee) over de Mississippi moonshine (illegale drank, whiskey met name) en een van de bekendste Mississippiers, de schrijver William Faulkner. Ook Mark Twain en John Hartford waren enorme liefhebbers van de steamboats van de rivier. Alle songs zijn originals, geschreven in alle mogelijke samenstellingen en soms hulp van buitenaf (John Hadley, Tammy Rogers en voornoemde Brother Will).

Geweldige muziek, een magistraal mengsel van folk, country, bluegrass en een vleugje swing (in ‘Southern Mule’ met Thomm op zijn resonator gitaar). Een must voor liefhebbers van prachtige akoestisch muziek! ‘’To Be A Steamboat Man’ blijft urenlang hangen, zo mooi. (Red Beet Records)

Scroll To Top