Mighty Magnolias, Unknown Skyline

Het valt mij de laatste tijd op dat er zoveel leuke rootsmuziek uit Noorwegen komt. Onlangs nog recenseerde ik het fraaie album van Bendik Brænne, een Noorse multi-instrumentalist, die ook als gast aanwezig is op het nieuwe album van Mighty Magnolias. Deze Noorse band debuteerde in 2016 met Somewhere North Of Nowhere. Het was de Noorse songwriter Emil Nordtvelt, die deze vijfkoppige band een jaar eerder oprichtte. Nu ligt er het nieuwe album Unknown Skyline op mijn bureau ter bespreking. Deze schijf is door het label Snaxville Recordings uitgebracht en Henrik Maarud zat als producer achter de knoppen.

Het album opent met pittige U2-achtige gitaarklanken. De openingssong Ain’t On The Run No More is een lekker melodieus popliedje. Someone Else heeft een mooie dromerige Tom Petty-sound. Heerlijk die scherp twangende gitaar. Green Eyes is een modern klinkend, melancholisch country-duet tussen Emil Nordtvelt en Ine Tumyr met een gastrol van Christian Skaugen op de steel. Een pittiger rocksound biedt There’s No Easy Way Out en het zestiger jaren psychedelische klinkende Out In The Cold. Lekker zweven is het bij het ontroerende Still Love In The Vault. Bijzonder geslaagd is voorts de Calexico-achtige sfeer van de track Amour Perdu met gastmuzikant Elvind Solheim op trompet. Het album met 11 songs eindigt met het ‘bluesy’ Gotta Move Up.

De eerste kennismaking met de melodieuze rootsmuziek van Mighty Magnolias is mij uitstekend bevallen.