John Fairhurst, The Divided Kingdom

Als een voorganger spreekt zanger, gitarist John Fairhurst de luisteraars toe. In openingsnummer ‘The Divided Kingdom’ verhaalt de Engelsman over de puinhopen veroorzaakt door politici. Engeland is verdeeld en de hypocriete politici blijven in de regeringsbanken zitten. “Fuck you,” is het logische commentaar en de vernietigende conclusie.

Samen met drummer Toby Murray heeft Fairhurst een langspeler afgeleverd die inslaat als een bom. Namen als Lemmy (Motorhead), Arthur Brown (‘Fire’), Tom Waits en Black Sabbath komen langs bij het beluisteren van The Divided Kingdom. Na het titelnummer begint tweede track ‘Blood And Fire’ bijna aarzelend. Binnen dertig seconden trekt het duo de song echter in beweging, is er de extase van het volle geluid, de roffelende drums, de ratelende gitaarklanken en komt er vuur en rook van de stembanden van Fairhurst. Na iets meer dan vier minuten resteren smeulende vuren.

‘Hungry Blues (Slight Return)’ is een langzaam lopende blues. De bonkende drums van Murray en de vocalen beheersen het nummer negentig seconden. Dan wordt het nummer door de sologitarist in de fik gestoken. Drie keer een nummer waarbij de invloeden duidelijk zijn en de songs bij elke luisterbeurt meer van het Engelse duo worden.

Fairhurst en Murray maken al zes jaren muziek met elkaar. Het tweetal heeft naast vele, leerzame optredens zelf een studio gebouwd. That Sound Studio is gemaakt voor de muziek van het duo. Geen microfoon bleef ongebruikt bij de opnames van The Divided Kingdom. ‘Lies and A 45’ is een nummer over whisky en een revolver. Wat doet een dronkenman met een volle fles en een geladen pistool? In trage, muzikale blueslijnen laat Fairhusrt horen waar de twijfels toe leiden.

Uiteindelijk heeft het duo acht nummers opgenomen. Veertig minuten muziek voor een overdonderend debuut. De groep heeft een ‘take it or leave’ houding. Recensies doen er niet toe. Liefhebbers van loodzware, pompende en dansbare rock ‘n’ roll met de op de juiste momenten luchtige details zullen de plaat aanschaffen en blijven draaien. Geen van deze fans zal de kans om het duo live aan het werk te zien, laten lopen In mei treedt het duo op in België en Nederland.

Let op, deze data zijn iets gewijzigd tot de eerder gecommuniceerde.

  • 16 mei Herselt (B) – Pallieter Café
  • 17 mei Torhout (B) – Tordale Zolder
  • 18 mei Balen (B) – Rockkelder Balen
  • 22 mei Utrecht – Cafe Stathe
  • 23 mei Rotterdam – Cafe de Ouwehoer
  • 25 mei Castenray – De Wis (ihkv A Night At The Gallery)