Danny Schmidt, Standard Deviation

Laat ik voorop stellen dat ik ten aanzien van Danny Schmidt uit Austin (hij is er geboren en getogen en woont er nog steeds!) niet onbevooroordeeld ben. Ik ken hem al sinds 2005, heb al zijn CD’s in huis en heb hem vele malen in Austin zien optreden tijdens SXSW, ik heb feestjes bij hem thuis meegemaakt aan het eind van de muziekweek van SXSW, waarbij een aantal van zijn muzikale vrienden uit die stad aanwezig waren. En ik ben gek op zijn muziek, met name op zijn fraaie songs, prachtige teksten en bijzondere stem. Dat zijn vrouw Carry Elkin op zijn CD’s te horen is is een meerwaarde. In april komt Danny weer naar ons land (voor de optredens zie verder) met in zijn bagage een fantastische nieuwe CD (zijn 10e studio-CD!), ‘Standard Deviation’, met meer country feel dan menig voorganger en 10 nieuwe songs. Luisterend naar al dit fraais valt in eerste plaats ‘Newport’65’ op, een song over de veelbesproken verandering van de muziekstijl van folk held Bob Dylan, waarin een verwijzing wordt gedaan naar Dylan’s ‘The Times They Are A’changing’. Maar ook de enorme variatie valt op, zoals bijvoorbeeld met het vlotte en met fiddle gelardeerde ‘Last Man Standing’ en het optimistische ‘The Longest Way’ met een huppelende begeleiding van mandoline en fiddle. En natuurlijk een verhaal als in zijn topper ‘Stained Glass’. Waren het daar problemen met glas-in-lood ramen vlak voor Pasen, nu zijn we in de (familie)problemen op de dag voor Kerst. In de begeleiding is er een hoofdrol voor gigant Fats Kaplin (pedal steel, mandoline, banjo, fiddle en meer), verder is er Colin Agnew op drums, Soutpaw Jones op harmonica (‘Newport ’65) en naast eega Carrie een drietal leden van de band ‘The Sea The Sea’ op achtergrondvocalen. Ik stop nu, kopen of downloaden dit fraais. De lyrics zijn te vinden op Danny’s website dannyschmidt.com.

Zijn optredens in ons land: woensdag 20 april in Den Haag, Musemix Concerts @ Max Guitar, Dr Lelykade 12 (20.00 uur) en maandag 29 april in Eindhoven (‘Meneer Frits’)

Danny Schmidt blijft absolute TOPKLASSE en dat geldt meer dan ooit voor de nieuwe CD, voor mij zijn mooiste ooit, hetgeen betekent dat ik – nog altijd – heel veel groei zie in hem . Voor de liefhebbers van schitterende singer-songwriter muziek is dit een MUST!