Tiny Legs Tim, Elsewhere Bound

Tim de Graeve alias Tiny Legs Tim is een blues muzikant die flink aan de weg timmert in de Benelux. Hij begon ooit als een One Man Blues Band en debuteerde in 2010 met een EP. Twee jaar geleden verscheen de laatste schijf van Tiny Legs Tim getiteld Melodium Rag. Een album met sobere instrumentatie waarbij de gitaar van Tim begeleid wordt door de kundige harmonica klanken van Steven Troch. Deze laatstgenoemde muzikant kom ik op Tim’s nieuwe album Elsewhere Bound weer tegen. Tiny Legs Tim pakt het dit keer groots aan. Liefst negen muzikanten doen er mee met een belangrijke rol voor de hoornsectie.

Het album opent met de opzwepende titeltrack. Heerlijk die volvette blazers. Een lekker dansbaar nummertje vol soul en blues. De opening van Once More Chance doet mij enigszins denken aan het Muddy Waters lied Catfish Blues, maar als het tempo wordt opgevoerd ontstaat een mooie moderne blues track. Still In Love heeft een weemoedig sfeertje, gesitueerd op een of ander tropisch eiland. Nowhere My Home is sober van opzet en de somberheid druipt er vanaf. Heel opzwepend is het Howlin’Wolf achtige The Lovin’Kind. De sound van de vierkoppige hoornsectie is geweldig en voor deze arrangementen is saxofonist Tom Callens verantwoordelijk. New Place heeft een opzwepende monotone woestijn-beat met aan het eind nog een flink groovende sax. Het album met 10 eigen songs eindigt met een rustig akoestisch bluesje (I Ain’t Ready).

Dit album valt op door de verscheidenheid in blues stijlen en de geweldige blaaspartijen in combinatie met de gitaar en harmonica.