Nancy K. Dillon, A Game Of Swans

Nancy K. Dillon is geboren en getogen in Oklahoma op een steenworp afstand van de fameuze Route 66. Na haar schooltijd besloot ze om gedurende lange tijd zoveel mogelijk te reizen, waarbij een lange reeks gevarieerde banen haar financieel onafhankelijk hield. In de laatste paar jaar van haar reisperiode begon ze actief te worden in muzikaal opzicht. Ze speelde in allerlei bandjes en op allerlei CD’s van anderen voordat ze ergens rond de eeuwwisseling haar eigen liedjes ging schrijven en uiteindelijk in 2004 haar eerste CD, ‘Just let me dream’ kon uitbrengen. De CD werd behoorlijk goed ontvangen en de opvolger, 6 jaar later, ‘Roses Guide To Time Travel’ werd door mij in dat jaar voor ons cafe beschreven: ‘De overheersende muziekstijl is folk, met uitstapjes naar bluegrass en country. Een aardige CD, interessant voor de liefhebbers van lieve vrouwenstemmen en verhalende liedjes uit het eigen dagelijkse leven van de artiest’. Er verscheen een live EP in 2017, direct daarna een kerst-single en nu eindelijk haar derde volledige CD. Om met de deur in huis te vallen: dit is een dijk van een CD. Prachtige folk met country randjes en Keltische invloeden, een magnifiek mooi duet met Gavin Sutherland in ‘Poor Man’s Lullaby’ (ze schreven het ook samen). Op twee nummers na schreef Nancy de songs zelf, daarbij heeft ze met name inspiratie geput uit het verleden van de USA en met name de immigratie en het leven van de pioniers. De Keltische invloeden zijn nadrukkelijker aanwezig dan op de voorganger. ‘St. Jude’ (geschreven door Drew Nelson) en ‘Game Of Swans’ (geschreven samen met de Brit Ian Lang) zijn de duidelijkste voorbeelden. Er is nog een cover op de CD, ‘Fire In The Hole’ van de Okie Pat Long over een mijnrampin de bergen van Tennessee.

De nieuwe CD van Nancy Dillon heeft mij zeer bekoord, de teksten doen er toe, de begeleiding is hemels folky, met een hoofdrol voor de fiddle, inbreng van mandoline, accordeon, uileann pipes, penny whistle, resonator gitaar, bas en een beetje percussie/drums. Maar wat een sublieme sfeertekening wordt hier neergezet. Super. (Independent)