The Kentucky Headhunters, Live t The Ramblin’ Man Fair

Wie kent ze niet, de klasbakken van The Kentucky Headhunters, de southern rock, country rock en blues band uit (uiteraard) Kentucky in de USA. In 1968 (!) begonnen de broers Richard en Fred Young met hun neven Greg Martin en Anthony Kenney als ‘Itchy Brother’, na 1986 werd de huidige naam bedacht. Hun debuutalbum als Kentucky Headhunters, ‘Pickin’ On Nashville’, uit 1989 vestigde in een klap hun naam met een verkoop van meer dan 2 miljoen exemplaren. Tot dusver verschenen er 9 studio-albums, 6 compilaties en vele singles en video’s. De nieuwe CD is live opgenomen in de UK tijdens hun eerste tournee daar in 2016 op de Ramblin’ Man Fair in Maidstone. Duidelijk is te horen hoe de meer dan 25000 aanwezigen zich vermaken met het aanstekelijke stevige rock/blues mengsel van de mannen, naast de beide Youngs en Martin is Doug Phelps als bassist te horen. Alle heren zingen. Volgens de overlevering wist de band niet dat er opnames werden gemaakt, toen ze het hoorden wisten ze dat de opnames zeer goed hun muziek weergaven en besloten ze het als CD uit te brengen. De laatste drie nummers werden in de jaren 90 in de studio opgenomen met de pianist van Chuck Berry (Johnnie Johnson) en Anthony Kenney in de gelederen. Naast 7 eigen nummers staan er een zestal heerlijke covers op de CD, waarbij ‘Hi-Heel Sneakers’ (1963, Tommy Tucker, later door o.m. Elvis, Stevie Wonder, John Lee Hooker en zowaar Jose Feliciano opgenomen), een stampende versie van Lennon/McCartney’s ‘Don’t Let Me Down’ en het door bluesman Jimmy Reed in 1960 opgenomen ‘Big Boss Man’ positief opvallen. De referenties voor de muziek op deze CD zijn Jimmy Reed, Elmore James en Derk & The Dominoes (Clapton).

If you want to have a party, do play this CD. Succes verzekerd. (Alligator Records)