Everybody’s Talkin, A tribute to Fred Neil

Fred Neil, een trieste man, eigengereid, verslaafd aan heroine en dat soort ellende, maar ook een zeer begenadigd songwriter die het nooit zelf maakte, maar wel anderen grote successen zag hebben met zijn songs. Wat te denken van ‘Everybody’s Talkin’’, een megasucces voor Harry Nilsson in 1969, mede door de hitfilm ‘Midnight Cowboy’, waarin het lied werd gebruikt. Zijn eigen carrière kwam niet echt op gang. Hij speelde solo of samen met anderen (Bob Dylan, 1961) in de New Yorkse wijk Greenwich Village. Behalve genoemde song waren ook ‘The Dolphins’ (Tim Buckley), ‘Other Side Of This Life’, ‘Candy Man’ (Roy Orbison, in 1961 de flipside van ‘Crying’) en ‘A Little Bit Of Rain’ veel gecoverde songs. In de jaren 60 verschenen vier LP’s van Neil, begin jaren 70 was er eerst een deels live opgenomen LP op Capitol (‘Other Side Of This Life’, 1971) en toen stopte Fred om zich te wijden aan het beschermen van de dolfijnen.

In 2001 overleed hij, helemaal alleen, in zijn huis in Florida. Aan deze Fred Neil heeft rootsrocker Jim Wurster (zelf goed voor inmiddels zo’n 16 werkstukken) een tribute-CD gewijd. Daarop staan 13 van Neil’s songs (‘The Dolphins’ staat er zelfs twee maal op, als opener door tijdgenoot Eric Andersen (een verbluffend mooie versie) en als afsluiter door Matthew Sabatella en Diane Ward (ook prachtig, wat een song)). Uiteraard staan ‘A Little Bit Of Rain’ (Bobby Ingram) en ‘The Other Side Of This Life’ (Fred bracht het als subtiele ballad, rocker Charlie Pickett rockt er behoorlijk op los in zijn versie) op de CD. Vermeldenswaardige bijdragen zijn er verder van Vince Martin (in 1964 verscheen een duo-LP van Neil met deze Martin, de man overleed vrij kort na de opname op 81-jarige leeftijd), Rodney Crowell (‘Candyman’) en Tim Krekel (een in fiddle gedrenkte stevige opname van ‘Country Boy’).

Een lofwaardig project, heerlijk om de songs van Fred Neil in hedendaagse versies te horen. Wat een heerlijke songs schreef die man. (Y&T Music)