Elles Bailey, Road I Call Home

Jeff Bridges schittert in 2016 in de film Hell Or High Water. De Amerikaanse acteur speelt de hoofdrol in deze prijzen pakkende bioscoopfilm. Bridges achtervolgt in rustig tempo twee bankovervallers, gaat risico’s uit de weg en slaat uiteindelijk twee onrustige criminele jongens in de boeien. Hell Or High Water is een feest om naar te kijken en vooral de rol van Bridges beklijft op het netvlies van menig kijker.

Elles Bailey opent het album Road I Call Home met het liedje ‘Hell Or High Water’. De track heeft weinig of niets met de film te maken, maar maakt als opener indruk. Ruim drie minuten goed klinkende countrymuziek laat de gedachten naar het bioscoopdoek gaan en maakt de luisteraar nieuwsgierig naar volgende nummers.

Debuutalbum Wildfire verschijnt in 2017. Elles Bailey heeft vijf jaren aan de nummers gewerkt. De langspeler scoort hoge posities in The Independent Blues Broadcasters (IBBA) en The iTunes Blues Charts. Wildfire is veel meer dan een eenvoudig country debuut en breekt door grenzen van genres. Voor de elf nummers op opvolger Road I Call Home heeft Bailey een jaar uitgetrokken. Naast alle verplichtingen voor het debuut Wildfire schrijft ze aan nieuwe liedjes. Het resultaat ligt in de winkels en de conclusie dat de Amerikaanse grote stappen vooruit heeft gezet is gemakkelijk te trekken.

Op Road I Call Home werkt Bailey samen met grote namen. Ivor Novello, Roger Cook en Dan Auerbach (The Black Keys) hebben meegeschreven aan tracks.

‘Hell Or High Water’ opent. ‘Wild Wild West’ is daarna zo’n nummer dat onderweg geschreven lijkt. Door de voorruit van een tourbus naar buiten starend, borrelt er een melodie op die vergezichten toont. Bij ‘Help’ is er even de gedachte aan Willie Nelson. Bailey kan kreunen als de oudste, levende troubadour uit de countrymuziek. ‘Help Somebody’ is een uptempo ballade die tot slijpen op de dansvloer kan leiden. ‘Little Peace Of Heaven’ is geschreven met Dan Auerbach en lijkt gecomponeerd op de planken van een rokerige club.

Road I Call Home neemt voor elf nummers bijna veertig minuten. Deze tweede langspeler kent geen mindere momenten. De muziek klinkt divers, de samenwerkingen kloppen en Bailey zingt, kreunt en croont op de juiste momenten.

Het zou leuk zijn als Elles Bailey deze zomer op wat festivals de Nederlandse podia zou beklimmen. Om naar uit te kijken! (Outlaw Music)

Hier zijn de BeNeLux tour data:

  • 03 mei Ospel – Moulin Blues
  • 05 mei Fleurus (B) – Le Bonne Source
  • 10 mei Luxemburg – Sang A Klang
  • 11 mei Groningen – R&B Night
  • 12 mei Dongen – Gouden Leeuw
  • 09 nov Haringe (B) – Blaublues Festival