The Hillbenders

Een bluegrass formatie uit Missouri, The Hillbenders, komt met hun derde CD sinds 2012. In 2015 werd hun bijzondere project ‘Tommy, A Bluegrass Opera’ door de critici met lof omgeven. Dat zulks ook met hun nieuweling gaat gebeuren lijkt voor de hand liggend. De vijf heren brengen hun bluegrass met een hedendaags tintje, noem het licht experimenteel (luister maar naar ‘Wishing Well’ en met name de zang op dit nummer, het is even wennen).

De instrumentatie is standaard: gitaar, bas, dobro, mandoline, banjo, alle heren zingen en schreven om beurten de originele songs, negen van de elf. ‘Hey Boys’ en ‘Kids’ zijn geschreven door anderen, ‘I’ve Got To Move On’ heeft een door grootheid John Hartford geschreven tekst, gevonden in het boek ‘Word Movies’ van Hartford, de muziek erbij is van gitarist Jim Rea. Het staat niet vermeld op de hoes, maar in de afsluiter ‘Daisy Chain’ hoor ik toch echt een (lap)steel, ik neem aan in de handen van dobro-man Chad Graves.

Een leuke aanwinst in de collectie van menig bluegrass fan, deze hedendaagse bluegrassCD van The Hillbenders op het uitstekende label Compass Records (Nashville). (Compass Records)