Singing Through The Wall, Songs For Western Sahara.

Het is lang geleden dat ik zo’n bijzonder project in handen heb gehad. Twee CD’s met daarop in totaal 21 songs, de meeste ervan behoorlijk recent, enkele van een paar jaar terug. Met het project wordt aandacht gevraagd voor een Afrikaans land dat geen eigen bestuur kent, in feite wordt opgeeist door noorderbuur Marokko, maar voor een behoorlijk deel (het oostelijke en ongetwijfeld meest zanderige deel) in handen is van een lokale beweging, de Polisario, die het land de Arabische Democratische Republiek Sahara (ADRS) noemt, door 49 staten (met name in Midden- en Zuid Amerika en Afrika) als land erkend.

Een patstelling die al vele jaren voortduurt. Stel je voor, het land is ruim 6 maal zo groot als Nederland, is bijna uitsluitend woestijn en heeft minder dan 700.000 inwoners. We horen weinig over de gebeurtenissen in het land, er is een soort status quo. Wat de muziek op de CD’s betreft, er zijn de nodige juwelen zoals bijdragen van David Olney (‘Always The Stranger’), Malcolm Holcombe (‘Down The River’), ‘One World Love’ (Jared Tyler, de begeleider van Holcombe), ‘That’s How Every Empire Falls’ (van de zeer ondergewaardeerde R. B. Morris), we horen A. J. Croce, Eleni Mandell, Gordon Haskell (supermooi), Lynn Drury, Michael Weston King. Songs die duidelijk verwantschap hebben met het land als ‘Sand, Sirocco And Tea’ (Matt Harding), ‘Desert Flower’ (Martha Fields), ‘The Desert Is On Fire’ (Christine Bovill). Exotische verrassingen zijn er uiteraard ook bij: ‘Wasiya’ van Piers Faccini en Aziza Brahim. Er er zijn heerlijke onverwachte fraaiheden als ‘Mama’ van Tony Hazzard en ‘Freedom’ van de groep Prelude.

En dan is er de prachtige verpakking, een doosje met de ontvang van twee CD’s, een schitterend boekwerkje erbij met een uitleg in vier talen, Engels, Frans, Spaans (het land was ooit een Spaans protectoraat) en ene mij onbekende ongetwijfeld lokale taal en ook nog alle teksten en veel foto’s. Staat zonder meer goed in iedere boekenkast. Heel, heel bijzonder! Zoek het eens op en luister en lees. (Independent)