Champagne Charlie, Sixpack

Al meer dan 30 jaar is deze Zeeuwse roots band actief. Champagne Charlie is de naam van een music hall song uit 1866, die vooral bekendheid kreeg door de uitvoering van blueszanger Blind Blake uit de dertiger jaren. Champagne Charlie is vooral een vriendenclub van muzikanten en hun motto is Champagne Charlie is the name: Good time music is the game. 20 jaar lang speelde deze rootsband iedere maand in Desafinado Jazz Eetcafe te Middelburg. Zij speelden echter ook op het vermaarde North Sea Jazz Festival. Het 30 jarig jubileum werd op 9 december 2018 in De Spot (Middelburg) gevierd, waarbij ook hun nieuwe album Sixpack werd geïntroduceerd.

De cd Sixpack bestaat uit 5 traditionals, 5 covers van andere muzikanten en twee nieuwe originele songs. Het album opent met een cover van Taj Mahal’s Cakewalk Into Town, gevolgd door de traditional Deep River Blues (bekend door Doc Watson). Prachtige smoelschuifuithalen (Gait Klein-Kromhof) harmoniëren fraai met de slide klanken van Geert de Heer in de uitvoering van Muddy Waters’ Can’t Be Satisfied. Bijzonder is toch wel de keuze voor de protestsong Alabama Bus, ooit gecomponeerd door de gospelzanger Brother Will Hairston in 1956. De aanhouding van Rosa Parks, die haar plaats in de Montgomery bus aan een blanke weigerde af te staan was de aanleiding voor het schrijven van dit lied. Het is uit de tijd van de Civil Right Movement. Sjef Hermans schreef een mooie song Mountain Man en geldt als een aangenaam rustpuntje op de cd met fraai harmonicaspel van Gait. Voorts is er een worksong Pick A Bale Of Cotton Silvry, een trainsong Little Black Train, country achtige liedjes als Deeper In The Well en Streets Of Laredo en de folkstandard Irene Goodnight. Het album sluit af met een leuke eigen lofzang Champagne Charlie is on the road again. Hopelijk gaat dat nog een tijdje duren, want deze unieke feel good band verdiend dat zonder meer.