Meteen naar de inhoud

Missy Raines, Royal Traveller

Goed nieuws voor de fans van bluegrass, en met name bluegrass met een eigentijds randje. De nieuwe Missy Raines is uit, haar derde voor het puike Compass Records label, met voor het eerst productie door de eigenaresse van het label, bluegrass-grootheid Alison Brown (banjo). Missy speelt bas en doet dat zo goed dat ze maar liefst zevenmaal werd verkozen tot bassist(e) van het jaar door de International Bluegrass Music Association.

Voor het eerst heeft Missy zich gewaagd aan het schrijven van songs, en naar mijn mening is ze daarin volledig geslaagd, getuige de vier songs van (mede) haar hand, met als hoogtepunt het prachtige ‘Under A Dark Sky’. De zeven covers op de CD zijn o.m. van Laurie Lewis, Ola Belle Reed, Kate Campbell (een van de hoogtepunten, ‘Free World’), Robbie Fulks (Missy toert veel met hem) en A. P. Carter (de instrumentale afsluiter ‘Darlin’ Pal Of Mine’ met een bijzondere bezetting: banjo en drie bassen. Een ander bijzonder fraai nummer is ‘I’ve Endured’, waarin Missy en haar bas worden ondersteund door een 10koppig string ensemble, de ’10 string symphony’. En natuurlijk is er ‘Swept Away’, waarop we vijf winnaressen van de IBMA awards aan het werk horen: naast Middy zijn dat Alison Brown (banjo), Sierra Hull (mandoline), Becky Buller (fiddle) en Molly Tuttle (gitaar). Zoals gezegd, Missy zoekt het experiment in een flink aantal nummers op, waardoor je verwantschap hoort met het werk van Marc O’Connor.

Voor mij de mooiste bluegrass CD van 2018, koninklijk goed… (Compass Records)

Scroll To Top