Kieran Goss & Annie Kinsella, Oh, The Starlings

Kieran Goss is een Noord Ierse troubadour, die al een tijdje meegaat in het folk-circuit. In 1989 debuteerde hij met Brand New Star. Een aantal nummers van Kieran trok de aandacht van Mary en Frances Black, waarmee zijn naam als songwriter op de kaart werd gezet. De laatste jaren trad hij af en toe op met zijn nieuwe muze, de zangeres Annie Kinsella. De cd Oh, The Starlings is het debuut van dit duo, waarbij vooral Annie de lead vocals voor haar rekening neemt. Het album werd in New York opgenomen met de gerenommeerde producer Kevin Killen (o.a. bekend door producties van David Bowie en Peter Gabriel) achter de knoppen.

Het album start met de prachtige titeltrack. Het is een ode aan hun woonplaats in het Westen van Ierland en de eenheid en kracht, die de bevolking op het platteland uitstraalt. De mooiste track is de folk traditional Come Back Liza. De song is bekend door de uitvoering van Harry Belafonte uit 1956. De nieuwe bewerking heeft een aangename ruimtelijke sfeer, dankzij een aantal echo-elementen. Jewel Of The South is voorts een juweeltje. Dit lied van Rodney Crowell valt vooral op door de geweldige harmonieuze zang tussen Kieran en Annie. De bewerking van het door Colum Sands geschreven lied Michael’s Orchard is ook zonder meer geslaagd. The Song Of Wandering Aengus is een muzikale bewerking van een gedicht van William Butler Yeats. Ontroerend klinkt voorts het door Chris Gavin gecomponeerde As Mam Lay Dying.

Dit luisterrijke album vol met romantische folkpop is zeker de moeite van het aanschaffen waard.