Richard Dobson I Hear Singing

De Texaanse (1942, Tyler, Texas) singer-songwriter Richard Dobson heeft een enorme staat van dienst. In 1971 ging hij met een aantal zelf geschreven songs naar Nashville, waar hij met o.m. Rodney Crowell een huis deelde. Hij schreef er songs met o.m. Susanna en Guy Clark (‘Old Friends’ is hiervan het bekendst, ook gezongen door Lazy J. Dalton), en songs die gecoverd werden door David Allen Coe en Nanci Griffith.

Dobson heeft zelf meer dan 20 prachtige roots-CDs uitgebracht, een twaalftal ervan op het prima label Brambus uit zijn tweede vaderland Zwitserland (hij woonde deels in Zwitserland en in Texas sinds 1999). Dobson was naast Townes van Zandt en Steve Earle te bewonderen op de geweldige dvd ‘Heartworn Highways’. In 2009 begon Richard een samenwerking met de Zwitserse gitarist en singer-songwriter Peter Uehlinger, het eerste lied dat zij samen opnamen was ‘I Hear Singing’, waarna gedurende een aantal jaren liedjes werden toegevoegd, oude songs, nieuwe songs en speciale covers. In 2015 besloten de heren om er een heel album van te maken, het eerste Dobson album dat geheel in Zwitserland zou worden opgenomen. Toen Dobson overleed eind 2017 waren de definitieve opnames nog niet helemaal gereed, Uehlinger en technicus Bollinger maakten het werk af. Het resultaat is een werkelijk verbluffend goed afscheidsdocument van een grote singer-songwriter. Maar liefst 16 songs en 57 minuten speelduur, een heerlijke doorsnede van Dobson’s capaciteiten, een topper in het grensgebied van folk, country en bluegrass, met in de begeleiding een keur aan grootheden en een Dobson die overtuigend zingt.

Dobson was een singer-songwriter uit de buitencategorie, waarin zijn makkers als Townes, Crowell, Clark en Earle ook thuishoren. (Brambus Records)