Joseph Parsons, Digging For Rays

In een tijd waar, in een modern welvarend land, de noodtoestand wordt uitgeroepen om een ijzeren gordijn om haar landsgrenzen op te trekken, ligt voor veel Amerikaanse singer-songwriters de uitdaging zijn of haar luisteraars op andere gedachten te brengen. Als er iemand is die dat goed kan, dan is het wel de Philadelphia afkomstige singer-songwriter Joseph Parsons. Hij zat immers in de schuilkelders in Bagdad terwijl zijn eigen landgenoten hun bommen op de stad afwierpen.

Hoewel Parsons tegenwoordig vanuit Duitsland opereert steekt hij zijn gevoel over de gebeurtenissen in zijn thuisland, ook op zijn nieuwe plaat Digging For Rays, niet onder stoelen of banken. “We need a better view of the world and or our lives, with a perspective that shows us or makes us feel we are part of something bigger” Het thema van deze plaat mag dan ook duidelijk zijn, genuanceerde kritiek ja, maar altijd met een positieve boodschap.

Samen met zijn trans-Atlantische band bestaande uit Freddi Lubitz, Sven Hansen en Ross Bellenoit, steekt hij van wal met songs als Wide Awake, Come Around en Living Things. Parsons neemt met deze folk-rock getinte liedjes de luisteraar mee naar een betere plaats. Gedachten dwalen af en Parsons spreekt je toe, terwijl de heerlijke melodieuze liedjes aan je voorbij trekken. Van buitengewone productionele schoonheid is Beautiful Lie. Bellenoit’s gitaarspel glinstert en sprankelt terwijl Parsons zijn vragen stelt. In eerste instantie vriendelijk maar naar mate de tijd verstrijkt wordt de stemming grimmiger. Als Parsons met zijn bariton de woorden “Today… the first day we are free” zingt weet je meteen wat gaat komen. Even daarna is het “Today… the first day I am bound”. Parsons bouwt het liedje op en tilt het op een niveau dat de uitzonder op de regels overtreft. De close harmony vocals, met de bandleden, in Sad Parade raken en zal trefzeker een hoofdrol gaan spelen tijdens de enorme EU band tournee die in maart en april 2019 gepland staat. Het arbeidsvitamine nummer Dreaming duikt niet voor niets al op, op diverse mainstream radiostations in Duitsland. Wat een band zeg!

Joseph Parsons laat weer eens goed van zich horen. Maar met maar één band optreden in Nederland, in de muzikale huiskamer van Wim Baltussen in Castenray op dinsdag 19 maart en een solo huiskamerconcert in Vlierden op zaterdag 18 mei aanstaande, lijkt het erop dat het Parsons hier ontbreekt aan de gunfactor. Het goede nieuws is dat hij ook nog bandoptredens verzorgt aan onze grenstreek. Een daarvan vind plaats op zondag 24 maart KARO Wesel. Joseph Parsons heupwiegende muziek bereikt op Digging For Rays echt weer een hoogtepunt. (Meer Music)