The Smoking Flowers, Let’s Die Together

The Smoking Flowers is de artiestennaam voor het echtpaar (19 jaar getrouwd) Kim en Scott Collins, momenteel opererend vanuit East-Nashville. Kim, de vrouw, is een echte multi-instrumentalist, drums, accordeon, akoestische gitaar, mandoline, harmonica, tambourine en (sexy) vocals. Scott speelt gitaren en harmonica en spuit zijn vocals. De muziek die zij brengen is pittige rock, invloeden zijn The Ramones, Led Zeppelin maar ook Gillian Welch. ‘Let’s Die Together’ is hun derde volledige album, na ‘Sweet as Port’ (2009) en ‘2 Guns’ (opgenomen in 2011, uitgebracht in 2013, een vertraging ten gevolge van een borstkanker traject van Kim, dat zij met een holistische en alternatieve benadering hebben aangepakt).

Nu is er hun derde album, met dus voornamelijk pittige (punk)rock, onderbouwd met stevig gitaarspel en driving drums. Muzikaal gezien valt er weinig aan te merken op de muziek van het paar, flarden folk zijn te horen in bijvoorbeeld ‘Street Fight’, maar ook hier is de stevige drumbeat belangrijk, klinkt gewoon lekker. Rustpunten zijn de gevoelige ballad ‘Old Friend’ en ‘One Horse Town’, waarin het gitaarspel met bijbehorende echo klinkt als ‘The Ventures’ van lang geleden. De duidelijke favorieten van mij zijn de titeltrack, een meer dan 6 minuten voortkabbelende ballade en ‘Heart B 4 The Head’, een leuke folksong. Het paar sluit af met twee bonustracks, alternatieve versies van songs die al eerder op de CD staan.

Pittig stel, deze ‘Smoking Flowers’. Een aangename toevoeging aan het alom aanwezige rockgeweld, roots rock met een lief randje. (Reptile Records)