Blackbird blij verrast met opkomst in Het Paard

De band Blackbird van singer-songwriter Merel Koman trof op zaterdag 23 februari  jl., tijdens hun allereerste clubtour, een volle zaal aan in het Paard in Den Haag. Zelf was zij blij verrast over deze opkomst, hoewel dat toch niet verwonderlijk is na veel airplay vanaf mei vorig jaar, laaiend enthousiaste dj’s als Gerard Ekdom en Rob Stenders en optredens op Pinkpop en Tuckerville. Maar inderdaad, het is voor een band altijd afwachten of het momentum positief blijft. Toch moet deze zaal met een enthousiast en welwillend publiek een warm bad voor Blackbird geweest zijn.

Dat was goed te merken toen sommigen in het publiek vroegen om de cover ‘White Rabbit’ van Jefferson Airplane. Helaas kon Blackbird niet aan de vraag voldoen omdat het nummer eerder in een andere bezetting gespeeld was en nu niet op het repertoire stond. In de naaste toekomst zou dat zeker wel het geval zijn en wij werden dan ook van harte uitgenodigd om nog een keer naar een optreden te komen. Door haar vlotte antwoord met de juiste woordkeus werd dit geaccepteerd en met applaus ontvangen. Toch vond ik het jammer.

De EP, uitgebracht op 15 juni 2018, wordt in zijn geheel gespeeld, aangevuld met enkele covers zoals ‘Stuck In The Middle Of You’ van Stealers Wheel en ‘Eagle’ van ABBA. Nummers die bijzonder goed passen in de stijl van de muziek van Blackbird die bestaat uit een fraaie mix van country, rock, soms een beetje jazz en alles helder en strak gespeeld.

Tussen de nummers door verteld zij dat vooral haar roadtrips door Amerika een grote indruk op haar hebben gemaakt en dus van invloed geweest zijn op haar schrijven. Ook persoonlijke ervaringen zoals liefde in al haar mooie en nare vormen gebruikt zij, net als het inzicht dat je eigenlijk niets weet van een ander. Haar advies aan de zaal is dan ook dat we beter aardig tegen elkaar kunnen zijn. Dat laatste bezingt zij in het prachtige ‘Wooden Chairs’.

De aankondiging dat zij bij het schrijven van het nummer ‘Tell Your Mama’ boos was is duidelijk te horen en te zien, prachtig!

Blackbird: zangeres Merel Koman met een fantastische stem, veelzijdig gitarist Wessel Herbschleb (Ruben Hein en Darlyn), gitarist en kundig op pedal-steel David Gram, op bas Hugo den Oudsten en de jarige drummer Rafael Schwiddessen (The Dawn Brothers).

Een uitstekende band met stuk voor stuk goed opgeleide en talentvolle muzikanten. Ik was zeker niet de enige die tevreden naar buiten ging in de hoop binnenkort meer van Blackbird te horen en te zien.

SETLIST PAARD, Den Haag 23 februari 2019

 • Lovers & Strangers
 • One Of The Wild Ones
 • Wicked Song
 • Stuck In The Middle With You
 • Hollywood Scène
 • Wooden Chairs
 • New Years Morning
 • Tell Your Mama
 • Lost In The Middle
 • Eagle
 • Moonshine Motel
 • The One

Foto’s: Wouter Vellekoop