Rome, Le Ceneri Di Heliodoro

Politiek mag het maken van goede kunst niet in de weg staan! Musicus Jérôme Reuter was in een interview met website Heathen Harvest kort en helder in zijn commentaar. Reuter maakt deel uit van de groep Rome, brengt sinds 2006 muziek uit en heeft uitgesproken ideeën over het materiaal. Bij een eerste beluistering van Le Ceneri Di Heliodoro (De Asresten van Heliodoro) zou het van gemakzucht getuigen om de nummers als politiek, bombastisch en Europees weg te zetten. Reuter heeft samen met muzikant Tom Gatti, hier en daar vocaal ondersteund door Erin en Katrin Powell, Patrick Kleinbauer, Tom Luciano, Augusta Castellano en Tania Mercurio, een soundtrack voor een fascinerende, vitale en oude Europese stad gemaakt.

Jérôme Reuter is het hart van de groep Rome. Het album Berlin was in juni 2006 het debuut en de eerste release in een lange reeks. Reuter maakt neo-folk en gaat het grote gebaar niet uit de weg. Hij is daarbij vooral observator en zegt geen kritiek te willen leveren. Titels van albums zijn Mass Mensch Material (2008), Flowers From Exile (2009) en Hate Us And See If We Mind (2013). Inderdaad, de inwoner van Luxemburg laat zich niet beperken door landsgrenzen, zingt in meerdere talen en stopt in elke titel een randje provocatie. Al zijn de nummers apolitiek, er mag lang en diep worden nagedacht over de muziek en de teksten.

Twaalf nummers op Rome. Sacra Entrata opent. Duister geluid, een defecte kerkklok, woorden vanaf een kansel. Strijders – “legionairs” – worden aangesproken voor ze de strijd opzoeken. Het enthousiasme van de soldaten is groot en de strijd zal waarschijnlijk worden gewonnen. Zo gaat de strijd in meerdere nummers door. Reuter zegt de politiek uit de weg te gaan, maar thema’s als het Europese beleid en de relatie met de grootmacht Amerika komen in meerdere songs aan de orde.

Le Ceneri Di Heliodoro is een langspeler van Jérôme Reuter. Per nummer heeft hij gastmuzikanten betrokken om zijn ideeën in de studio te verwezenlijken. De stem van Reuter heeft iets weg van Michael Gira van Swans. De muziek van Rome heeft eenzelfde uniciteit als de muziek van Swans. De composities van Reuter zijn met geen enkele andere muzikant te vergelijken. Hij musiceert, informeert en provoceert met donkere neo-folk. De teksten zijn verhalend en zetten de luisteraar aan het denken. Le Ceneri Di Heliodoro verhaalt op een muzikale, unieke manier over het oude en nieuwe Europa. (Tristol Music)