The Ponderosa Aces, No Particular Way

Heel veel mensen kennen de Ponderosa Ranch. In de televisieserie Bonanza uit de jaren zestig en zeventig werkte de familie Cartwright op deze boerderij. Vader Lorne Greene wees met vaardige hand zijn drie zonen langs bandieten en wist precies hoe een grote kudde vee van A naar Beter moest worden gereden. Leuk dus dat de Amerikaanse groep met de naam The Ponderosa Aces deze legendarische serie terug brengt in de gedachten van veel luisteraars. No Particular Way is de derde langspeler van de groep uit Los Angeles.

Ergens in 2018 oefende de groep voor een Europese tournee. Bassist Johnny (JB) Bottoms had zijn kelder ontruimd, een koelkast met blikjes bier naar beneden gezeuld en in de tuin wat vlees op de barbecue gelegd. The Ponderosa Aces hadden af en toe een idee voor een nieuw nummer, maar het schrijven aan No Particular Way vlotte niet echt.

Frontman Mike Maddux kwam op een avond wat later dan normaal. Hij had vast gestaan in een file. Tijdens het wachten had hij wat ideeën gekregen. Hij pakte zijn gitaar, speelde wat akkoorden en pakte een blaadje met genoteerde zinnen. Een uur later stond het nummer ‘Come Aound’ op de band. Eind 2018 was het de eerste singel die van No Paricular Way werd getrokken.

The Ponderosa Aces debuteren in 2014 met Headin’ West. De release scoort onderscheidingen in vele landen. Opvolger Honky Tonkin’ My Life Away wordt grotendeels langs de weg geschreven en verschijnt in 2016. Amerika gaat plat en in Europa gaan de beentjes van de vloer. De groep zet elke zaal op de kop, benoemt de invloeden Merle Haggard, Billy Joe Shaver, Willie Nelson, Waylon Jennings en verhaalt over de liefde voor old wooden dance floors en cheatin’ women.

No Particular Way is een klassiek countryrock album. The Ponderosa Aces spelen muziek die uitnodigt tot bewegen. De langspeler opent met ‘If You Think I’ve Got A drinkin’ Problem’ en na tien seconden is duidelijk dat er gedanst moet worden. In elk gehucht, in iedere danszaal met een oude versleten houten dansvloer gaan de bezoekers de planken op. Handen worden vastgepakt en duo na duo zwiert ruim drie minuten. Gelukzalig! Mogelijk is er een klein probleem met de drank, maar dat staat lekker dansen niet in de weg.

Elf nummers op dit derde album van de Amerikanen. In vele huiskamers zal deze muziek tot een verhoging van de temperatuur leiden. In de concertzalen moet de ruimte voor het podium leeg blijven. Bij de eerste tonen van de muziek van The Ponderosa Aces zullen de dansers naar voren komen en swingen op de authentieke en zeer actuele countryrock van No Particular Way. Geen ontkomen aan! (Mad Ducks Music)