John Kilzer, Scars

John Kilzer geboren en getogen in Jackson, Tennessee. Na een tijd basketbal voor de Memphis State Tigers, te hebben gespeeld op de Universiteit van Memphis, ging hij met een Master in de Engelse literatuur, Engelse les geven. Totdat hij in 1986 een platendeal tekende bij het beroemde Geffen label. In 1988 verschijnt zijn debuut album ´Memory In The Making´. In 1991 verschijnt zijn tweede plaat getiteld ‘Busman’s Holiday’ daarna schrijft hij vooral nummers voor anderen zoals Roseanne Cash en Trace Adkins. In die tijd raakt hij verslaafd aan de alcohol en drugs, in 2000 wordt hij opgenomen in een afkick kliniek. Tijdens zijn periode van afkicken is Kilzer afgestudeerd als ‘Master of Divinity’ aan de Memphis Theological Seminary, waarna hij op de Middlesex University in London promoveert op religieuze studies. Tegenwoordig staat hij bekend als Reverend Doctor John Kilzer. En is hij werkzaam in de St. John’s United Methodist Church, in Memphis.

Na ‘Hide Away’ uit 2014 is ‘Scars’, zijn tweede album voor Archer Records. Kilzer wordt op deze plaat bijgestaan door muzikanten uit Memphis, onder andere gitarist Steve Selvidge die je kunt kennen van The Hold Steady. Grammy winnaar Matt Ross-Sprang (Margo Price, Drive-by Truckers, Jason Isbell John Prine) produceerde de plaat en deed dit op de studiovloer als een van de sessiemuzikanten in plaats van achter het glas aan de knoppen zittend. Alle nummers zijn live opgenomen, dus niet zoals tegenwoordig vaak het geval is instrument voor instrument. Dat zorgt voor een mooie ‘live in het moment’ opgenomen plaat.

Op het titelnummer ‘Scars’, vertelt Kilzer ons, hoe figuurlijke verwondingen en littekens ons ondanks de pijn ook belangrijke lessen leren over het leven. Op ‘It’ bezingt Kilzer de liefde compleet met een opgewekt gevloten outro. Maar ook staan er een tweetal road songs op met ‘Dark Highway’ en ‘Flat Bed Truck’. Op ‘Memphis Town’ bezingt Kilzer zijn liefde voor zijn stad Memphis. Politieke nummers zijn er ook zoals ‘The American Blues’ waarin Kilzer de politieke en sociale stand van zijn land becommentarieert.

John Kilzer met zijn doorleefde stem, heeft een album afgeleverd vol met mooie teksten, soms autobiografisch en heeft dat verpakt in toegankelijke muziek die nergens echt spannend wordt. Maar dat hoeft ook niet. ‘Scars’ valt over je heen als een warme soul/roots deken. (Archer Records)