Foghorn stringband, Rock Island Grange

In de 19e eeuw was de combinatie fiddle/banjo zeer populair in de USA bij feesten waarbij werd gedanst. Aan het eind van de 19e en begin van de 20e eeuw werden er andere snaarinstrumenten toegevoegd, met name gitaar, staande bas en mandoline. De muziek van de hierdoor gevormde stringbands was in de jaren 20 en 30 van de twintigste eeuw immens populair, de invloeden van de Keltische inbreng was evident, de muziek kende heerlijke, langdurig herhaalde (fiddle)tunes, de samenzang was hemels (denk aan The Carter Family). Stringbandmuziek werd de opmaat voor country en bluegrass. Ik ben een liefhebber en kan heel erg genieten van deze simpele, maar indringende en ook opzwepende muziek. De Foghorn Stringband ontstond in het jaar 2000 in Portland, Oregon en heeft tot heden negen CD’s uitgebracht. En ze doen niet zielig met tijd, deze nieuwe CD bevat maar liefst 25 nummers en 70 minuten muziek. De songs zijn traditionele fiddle tunes en een aantal favoriete songs ‘from way back when’. De vier leden van de band zingen allen, het instrumentarium is (uiteraard!) mandoline, fiddle, gitaar, staande bas en mandoline. Twee van hen komen inderdaad uit de omgeving van Portland, Oregon, in het noordwesten van de USA, Stephen Lind (fiddle, banjo) komt uit Minnesota en Nadine Landry, de bassiste, heeft haar roots in het Canadese Quebec. De opnames werden ‘live’ gemaakt in de Orcas Island Grange Hall, een historisch gebouw op Orcas Island in de staat Washington.

Zoals ik al zei, deze band is een absolute topper in dit genre, de messcherpe vocalen, het prachtige spel op mandoline, banjo en fiddle, de lekkere beat van de bas, de songkeuze, het klinkt allemaal als een prachtige klok. Optimaal genieten voor de liefhebbers van deze authentieke muziekstijl!!! (Independent)