Christian Kjellvander, Wild Hxmans

Voorganger A Village Natural Light was in 2016 een imponerende langspeler en bevestigde de klasse van Christian Kjellvander. Referenties zijn zal jaren dezelfde. Tindersticks, Nick Cave en David Sylvain figureren ook in deze recensie. Folk, blues en een flinke scheut langzame popmuziek worden in elk liedje gegoten. De referenties zijn vooral bedoeld om de muziek van deze Zweedse singer-songwriter verder te duiden. Nergens kopieert hij de genoemde, grote namen. Met het grootste gemak stapt Kjellvander uit de schaduw en eist zijn eigen plek op het internationale podium, Wild Hxmans is daar het zoveelste voorbeeld van.

Small Lesbian Baseball Players is in 1995 het debuut van Loosegoats. Na drie albums verlaat Christian Kjellvander de groep. Met broer Gustaf en enkele vrienden maakt hij onder de naam Songs Of Soil de langspeler The Painted Trees Of Ghostwood (2001). Dan besluit de gitarist, componist en producer solo te gaan. Wild Hxmans is de zevende release onder eigen naam. De muziek op deze plaat is verstild van schoonheid, is als een stroom kabbelende melodieën die de aandacht van de luisteraar opeist en wint bij elke luisterbeurt aan urgentie.

Met teksten over de immigratieperikelen zingt hij over het onzekere bestaan van vluchtelingen. Opener ‘Strangers In Northeim’ heeft een lange instrumentale aanloop. Het zijn vreemdelingen die daar aankomen en een plek willen vinden in de Zweedse samenleving. Kjellvander neemt de tijd om te wennen aan het idee dat mannen, vrouwen en kinderen uit andere werelddelen een plek willen in de Zweedse gemeenten. De diepe basstem van Kjellvander bromt de teksten de groeven in. Hij luistert in Verona naar het verhaal van een Syrische vrouw en componeert ‘Curtain Maker’.

Persoonlijk leed is er ook. De dramatische gebeurtenissen rond de dood van zijn vader krijgen een plek in ‘The Thing’. Zo is er in elk nummer plek voor dramatiek, individuele gebeurtenissen, maar worden nergens de sluizen naar tranen opengezet. De verhalen zin persoonlijk maar voor iedereen invoelbaar. De meeslepende muziek kent weinig versnelling maar is met groot gemak afwisselend genoeg om tot het einde te blijven boeien. Op vrijdag 8 februari staat Christian Kjellvander op het podium van de klein zaal in Paradiso, Amsterdam. Vanaf 20.00 uur zal hij zijn liedjes ten gehore brengen. Ga dat zien!!

Wild Hxmans is een release die verstilt van schoonheid en na vele draaibeurten nog telkens nieuwe details laat horen. (Tapete Records)