Johnny Dowd, Family Picnic

De in Fort Worth, Texas geboren Johnny Dowd is van 29 maart 1948. De Amerikaan debuteert in 1997 met Wrong Side Of Memphis. Family Picnic is het zeventiende (!) album van Dowd. Naast vijf live platen is er in 2006 Hellwood, de samenwerking met Jim White en Brian Wilson voor de langspeler Chainsaw Of Life. Voor Family Picnic schreef de Texaan veertien nummers.

Voor het schrijven van zijn nummers gebruikt Dowd vooral een ritmebox. Hij vindt een ritme en schrijft zijn meestentijds rijmende zinnen. Het zijn verhalen uit het familieleven. Onduidelijk is of het gezinsleven van Dowd deze anekdotes oplevert. In titelnummer ‘Family Picnic’ levert het de volgende observaties op.

Every year there’s a family picnic
And folks come from miles around
Mom buys fried chicken on the outskirts of town
Little sister makes a salad
Big sister waits fior a call
Brother John’s in the bathroom
Lord, he’s climbing the walls
How much emptyness can you swallow?
Would a sixpack get’s you through?
Would it take a quart of whiskey to drive away your blues?

Simpele zinnen, Vocaal wordt Dowd geholpen door zangeres Kim Sherwood-Caso, gitarist Michael Edmondson siert het nummer met functioneel spel. Dowd slaat akkoorden aan op zijn gitaar. Het klinkt eenvoudig, maar is veel meer dan simpel en gemakkelijk uit te voeren.

Johnny Dowd is een zanger zoals er weinig zijn. Muziek maken die simpel klinkt is een gave. Gaat de luisteraar meezingen met een van de veertien nummers, blijkt hoe lastig de tracks in elkaar zitten. Dowd kan als geen ander de melodielijnen van een ritmebox volgen en toch een volkomen eigen geluid laten horen. De frasering van de op leeftijd zijnde zanger is uniek. Daarbij worden de juiste muzikanten ingezet om de muziek naar een volgend, hoger niveau te tillen.

Voorganger Twinkle, Twinkle (2018) verloor de aandacht door een overdaad aan experimenteel gefröbel. Bij Family Picnic heeft Johnny Dowd de gulden middenweg weer gevonden. Tracks die alleen van zijn hand kunnen komen, muziek die uit de pas loopt en toch telkens binnen de bekende lijnen eindigt. Family Picnic is een mooie start van een hopelijk geweldig muzikaal 2019. (Mother Jinx Records)