Daniel Romano, Finally Free

Finally Free is het achtste album van veelschrijver Daniel Romano. In 2018 verschenen bovendien een langspeler garagerock met Ancient Shapes en een release met indierock van Attack In Black. Ook voor deze groepen schrijft Romano nummers. Het debuut van Daniel Romano Daniel, Fred & Julie verschijnt in 2009. Naast het werken in diverse groepen brengt de Canadees bijna elk jaar een soloschijf uit. Beïnvloedt een overvolle agenda de kwaliteit van Finally Free? Nauwelijks! Written, recorded, performed, engineered, produced and mixed by Daniel Romano valt er op de hoes te lezen. Kay Berkel heeft op piano in twee nummers meegespeeld en verder is Finally Free het werkstuk van de energieke inwoner van Welland, Ontario.

Opener ‘Empty Husk’ is een ballade met gitaar, wat toetsen en trommels. Romano houdt het klein, ingetogen en zingt met een snik in zijn stem. In ‘All The Reaching Trims’ lijken Crosby, Stills & Nash in de studio aanwezig. Jaren zeventig popmuziek van het aller zuiverste soort. De luisteraar reist daarna tien jaren verder in ‘The Long Mirror Of Time’, een track met een vet orgel in de opening. Met een superieure stem overvleugelt Romano de toetsen. ‘Celestial Manis’ heeft folky instrumentatie en ‘Between The Blades Of Grass’ is een ballade over de taal van de liefde. Ook dit nummer is ingehouden, klein gehouden en daarmee wint de track aan kracht.

‘Have You Arrival’ doet in het intro sterk denken aan ‘Blackbird’ van The Beatles. In dit liedje slaagt Romano er niet in om de vocalen zuiver te houden. Het is een mager en matig gezongen nummer. Ook ‘Gleaming Sects Of Aniram’ komt niet boven de middelmaat uit. Het is een zwalkende track zonder kop en kont. In afsluiter ‘There Is Beauty In The Vibrant Room’ komt alles – wel – op een geslaagde manier bij elkaar. Romano haalt op Finally Free zevenmaal een hoog niveau. Mogelijk zou een producer hem hebben behoed voor de twee mindere tracks. Maar de charme van Daniel Romano is dat hij durft en genoeg lef heeft om nummers die mogelijk wat minder zijn gewoon te laten horen. Petje af! (New West Records)

Binnenkort in NL:

  • 12-05-2019: Antwerpen (B) @ De Roma
  • 24-05-2019: Brugge (BE) @ Cactus Muziekclub
  • 26-05-2019: Groningen (NL) @ Oosterpoort
  • 28-05-2019: Amsterdam (NL) @ Paradiso Noord
  • 29-05-2019: Eindhoven (NL) @ Effenaar
  • 30-05-2019: Hellendoorn (NL) @ Dauwpop